Giet de kikkererwten toe en doe ze over in een keukenmachine met groot hakmes. Pluk de muntblaadjes van de harde takjes en gooi de takjes weg. Maak de knoflook, sjalotten en jalapeñopeper schoon. Hak grof en doe dit samen met de verse en gedroogde kruiden bij de kikkererwten in de keukenmachine. Voeg nu ook de sesamzaadjes, bloem, bakingsoda en bakpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout. Maal dit grof tot een droog korrelig mengsel.
Maak mooie even grote balletjes van het mengsel. Laat deze opstijven in de koelkast. Verhit de zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden in een grote wokpan. Frituur hier de falafel in kleine porties knapperig in. Doe er niet teveel tegelijk in, dan daalt de temperatuur van de olie te veel en dan kunnen de balletjes uit elkaar vallen.
Serveer de falafel met een (pita)broodje of (zelfgemaakt) flatbread. Snijd er wat plakjes komkommer bij en schenk er wat magere yoghurt overheen. Smakelijk :)