Schil de pastinaken en snijd in kleine blokjes. Snijd de champignons in vieren. Verwarm de boter in een soeppannetje en bak hier de pastinaakstukjes en champignons in, breng op smaak met peper en zout.
Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak kort mee. Voeg nu de bloem en oregano toe en bak nog een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is. Voeg vervolgens de bouillon toe. Kook dit totdat de pastinaak gaar is (zo'n 15 minuutjes).
Basilicum olie
Maak ondertussen de basilicum olie door de verse basilicum fijn te malen met de olijfolie en citroensap. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
Pastinaak- champignonsoep
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Pureer de soep met de staafmixer of blender. En voeg eventueel wat meer water of bouillon toe als je de soep te dik vindt. Ik houd zelf wel van een dikke soep, maar als je 'm wat dunner wil, kan dat dus ook. Bestrooi de soep met de basilicumolie en wat gehakte hazelnoten.