Doe het zelfrijzend bakmeel, de maizena, speculaaskruiden en zout in een grote mengkom. Snijd hier de boter in stukjes doorheen. Voeg vervolgens de lichtbruine basterdsuiker toe en kneed alles goed door elkaar.
Maal 90 gram gepelde pistachenootjes fijn tot meel en kneed dit door het deeg heen. Maal de overige 50 gram ook fijn en houd apart voor later.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Kneed het deeg telkens goed door voordat je meer melk toevoegt. 50 ml zou precies goed moeten zijn. Maar merk je dat het deeg te nat of plakkerig wordt, voeg dan niet meer toe. Voelt het deeg juist te droog aan, voeg dan nog een klein beetje toe. Kneed goed door totdat je een mooie donkerrode deegbal hebt.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze iets plat. Leg deze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen. De pepernoten worden nog wat groter tijdens het bakken. Zorg dus dat je kleine bolletjes maakt en echt voldoende ruimte ertussen laat. Bak ze eventueel in 2 batches af. Bak de pepernoten in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de pepernoten. Heb je kleintjes, bak ze dan in 15 minuten gaar. Zijn ze iets groter? Bak ze dan in 20 minuten af.
Laat de pepernoten goed afkoelen (30 minuten tot een uur). Smelt dan de witte chocolade au bain marie. Haal de pepernoten vervolgens met een vork door de witte chocolade totdat ze helemaal rondom bedekt zijn. Leg ze vervolgens op een ovenrooster om uit te lekken. Bestrooi ze met wat pistachemeel Heb je niet zoveel geduld (zoals ik)? Laat ze dan uitharden in de koelkast. En daarna lekker genieten!