eiwit(gepasteuriseerd uit de koeling bij de Jumbo of Sligro)
paneermeel
Instructies
Schil de aardappel(s) en snijd in kleine stukjes. Kook in ruim gezouten water in 20 minuutjes zacht. Giet de aardappel af en prak deze fijn met een vork.
Snijd de chorizo in heel kleine blokjes. Verhit de boter in een pannetje en bak hier de chorizo in aan totdat deze lichtbruin en iets gekaramelliseerd is.
Voeg vervolgens het paprikapoeder en de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de chorizo wat droger is.
Zet het vuur lager en voeg de melk toe. Roer goed door tot een mooie dikke ragout. Roer hier vervolgens de geprakte aardappel doorheen.
Breng de ragout op smaak met peper en zout en knip er de verse peterselie boven en roer nogmaals goed door elkaar.
Doe de vulling over in een platte schaal, dek af en laat afkoelen. Je kunt de vulling ook een nachtje in de koeling laten afkoelen en opstijven, dan rol je de dag erna nog makkelijker je bitterballen!
Paneren
Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben.
Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken.
Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.
Bitterballen frituren
Verwarm de frituurpan of zonnenloemolie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met aïoli en truffelmayonaise en geniet!