500gramvarkensgehakt(vulling van ongekookte braadworsten)
1sjalot
2teentjesknoflook
3eloestersaus
1ellichte sojasaus
1elbruine basterdsuiker
1tlsesamolie
2elbloem
Instructies
Bapao deeg
Doe het lauwwarme water in een ruime kom (de overige ingrediënten moeten hier straks ook bij passen).
Voeg hier de gedroogde gist en de suiker aan toe. Roer alles goed door met een vork en laat 10 minuutjes staan totdat je gist begint te schuimen. Schuimt het niet? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je water is te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe (behalve het zout) en kneed voor zo'n 5 minuutjes door (met de mixer - met deeghaken).
Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten tot een mooi glad deeg.
Doe een klein beetje zonnebloemolie in een kom, wentel daar de deegbol doorheen en dek af met een warme vochtige theedoek.
Zet op een warme plek om een uurtje te laten rijzen. Totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Vulling
Maak ondertussen de vulling.
Haal het varkensvlees uit de worsten. Rul het vlees in een grote wokpan.
Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze. Voeg toe aan het gehakt in de pan en bak een paar minuutjes mee.
Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan.
Voeg vervolgens de oestersaus, sojasaus, suiker, sesamolie en bloem toe en bak alles nog zo'n 2 tot 3 minuutjes totdat je een mooie droge vulling hebt.
Laat afkoelen en zet opzij totdat je het nodig hebt.
Bapao vullen
Leg 10 stukjes bakpapier klaar. Verdeel het deeg in 10 even grote stukjes van zo'n 50 gram en rol er met je gebolde hand een bolletje van - op je aanrechtblad.
Dek alle deegbolletjes af en pak er steeds eentje om uit te rollen en te vullen.
Rol het deegbolletje uit tot een mooi rondje (niet te dun). Schep hier een tiende van de vulling op (in het midden) en vouw het deeg bovenop dicht.
Leg de bapao voorzichtig op het stukje bakpapier en dek af met plasticfolie. Doe dit met alle bolletjes deeg en alle vulling totdat alles op is.
Laat de bapao nog zo'n 30 tot 60 minuten rijzen onder plasticfolie totdat ze in volume zijn verdubbeld.
Bapao stomen
Zet een pan kokend water op, waar een stoommandje op past.
Leg voorzichtig de broodjes bapao (met het bakpapiertje eronder!) in het stoommandje. Let op dat ze elkaar niet raken, want ze zetten nog wat uit. Ik stoomde er 2 per mandje.
Stoom de broodjes (in porties) steeds in 10 minuten gaar.
Eet ze direct of laat ze afkoelen (leg ze dan zonder bakpapiertje op een afkoelrooster, anders wordt de bodem vochtig) en vries ze (los van elkaar) in.
Je kunt ze vervolgens weer direct uit de diepvries 10 minuten stomen.