Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit samen met het zelfrijzend bakmeel, mespunt zout, het bakpoeder en de suiker in een kom. Kneed dit door elkaar totdat je een fijn kruim hebt.
Voeg de karnemelk en het vanille aroma toe en kneed kort tot een dik samenhangend deeg. Maak er een bol van en druk plat (tot een cm of 5) op je aanrechtblad (bebloem je blad eventueel). Snijd je platte deegschijf in 8 punten en leg deze op de bakplaat.
Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de scones met het ei. Bestrooi met nog een beetje kristalsuiker en bak ze zo'n 13 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze wat zijn gerezen en lichtbruin zijn.
Clotted cream
Roer de mascarpone en de crème fraîche los van elkaar even goed door. Meng het vervolgens met een vork totdat je een dikke crème hebt.
Serveer de scones met de clotted cream en lemoncurd.
Notities
Maak je de curd zelf? Dan kun je elke smaak fruitsap gebruiken die je wil. Volg het recept voor lemon curd en vervang het citroensap voor je fruitsap naar keuze.