donut uitsteker of koekjes uitstekers (of andere ronde vormen van verschillende maten)
Ingrediënten
1,5literzonnebloemolieom in te frituren
Deeg
250mllauwwarme melk
1elsuiker
7gramgedroogde gist
450grambloem
60gramwitte basterdsuiker
1zakjevanillesuiker
mespuntzout
60gramboter
1ei
Topping
fijne kristalsuiker
300gramwitte chocolade
1pakblauwe muisjes
Instructies
Deeg maken
Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Meng in een andere kom de bloem, witte basterdsuiker, vanillesuiker en het zout door elkaar. Maak hier in het midden een kuiltje in. Smelt de boter en giet de boter, het ei en het gistmengsel in het kuiltje en kneed (met de hand of met de standmixer) in zo'n 10 minuten tot een mooi net wat plakkerig deeg. Dek het deeg af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg in een uur in volume verdubbelen.
Donuts maken
Leg een paar vellen bakpapier klaar. Strooi wat bloem over je werkblad en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van zo'n centimeter dik. Steek hier je donuts uit met een donutsteker of met andere ronde vormen waarmee je een grotere ronde vorm kunt uitsteken en een klein rondje (de binnenkant). Leg de donuts op het bakpapier en dek af met plasticfolie en een theedoek.
Doe dit met al het deeg. Heb je deeg over? Rol dit dan opnieuw uit en steek er nog een paar donuts uit. Eventueel kun je er ook wat donutbolletjes van maken.
Laat de donuts daarna in een half uur tot een uur verdubbelen in formaat. Knip het bakpapier in stukken zodat elke donut op een los stukje bakpapier ligt.
Donuts frituren
Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (om in te frituren) in een grote wokpan tot 165 graden. En zet alvast een diep bord met de fijne kristalsuiker klaar.
Laat een donut van het bakpapiertje in de hete olie vallen en bak aan beide kanten totdat je een mooie lichtbruine donut hebt. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en dip ze daarna met beide kanten in de suiker. Doe dit totdat je alle donuts hebt gebakken.
Decoreren
Smelt de witte chocolade en zet een kommetje met de muisjes klaar. Dip de donut met één kant in de witte chocolade en vervolgens in de muisjes. Leg de donut op een afkoelrek. Doe dit met alle donuts en laat uitharden in de koelkast.
Eet de donuts het liefst zo snel mogelijk. Vries ze anders eventueel in porties in. Ontdooi ze dan voordat je ze gaat eten of uitdelen. Geniet ervan!