Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog ? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Vulling
Snijd de burrata of mozzarella fijn en meng dit met een vork met de geraspte parmezaanse kaas en het ei. Breng op smaak met peper en zout (je kunt de vulling gewoon proeven). Hak de basilicum en peterselie fijn en meng dit ook door de vulling. Dek af en zet gekoeld opzij totdat je het nodig hebt.
Pastadeeg uitrollen
Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes. Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Cherrytomatensaus
Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit de olijfolie in een (wok)pan en fruit hier de ui eventjes in aan, totdat deze nét glazig is. Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg vervolgens toe aan de pan.
Halveer de cherrytomaatjes en voeg deze ook toe aan de pan. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en voeg ook toe. Voeg de witte balsamico azijn toe en roer goed door. Laat zachtjes pruttelen totdat de tomaatjes nét uit elkaar vallen.
Breng de saus op smaak met peper en zout en snijd de verse basilicum fijn. Roer dit ook door de saus.
Pasta koken
Kook de pasta in zo'n 5 minuutjes gaar (proef even voor de zekerheid). Meng de pasta met de saus en bestrooi met wat extra parmezaanse kaas.
Notities
Tip 1: Gebruik een ravioliplaat, maakt het leven een stuk makkelijker ;)Tip 2: Wil je pasta die je over hebt invriezen? Vries ze dan in eerste instantie los van elkaar in en doe ze daarna pas samen in een zakje of bakje. Zo zorg je ervoor dat ze niet aan elkaar plakken in de diepvries :)