Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.
1e rijs
Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.
2e rijs
Maak 8 bolletjes van het deeg en maak hier ronde platte broodjes van. Dit kun je gewoon rustiek met je handen vormen. Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond zodat ze niet gaan plakken. Dek af met pasticfolie en laat een half uurtje rusten.
Toppen + afbakken
Leg een pizzasteen in de oven of gebruik een omgekeerde bakplaat. Verwarm dan de oven voor tot 240 graden (met pizzasteen of bakplaat er al in dus).
Giet op elk broodje een scheutje olijfolie en verdeel dit met je handen over het broodje en druk met je vingertoppen deukjes in het deeg. Verdeel ook de pesto over de broodjes en wrijf deze uit.
Bak de broodjes (in porties) op de pizzasteen of omgekeerde bakplaat totdat ze mooi bruin zijn bovenop. Dit zal zo'n 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van je oven.
Dek de broodjes af met een theedoek en laat afkoelen. Of eet ze nog warm!