800gramhalf om half gehaktof rundergehakt voor een magere versie
peper en zout
2eieren
6elketjap manis
2elketjap asin
1elgemalen koriander
1elgemalen komijn
verse nootmuskaat
klein bosjeverse bladselderij
paneermeel
Ketjapsaus
scheutjezonnebloemolie
1rode ui
2teentjesknoflook
1ellaos
6elketjap manis
6elketjap asin
1tlsambal badjak
1tlcitroensap
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Frikadel pan
Maak de uien en knoflook schoon en snipper beiden. Bak de ui in een scheutje zonnebloemolie. Voeg na een paar minuutjes de sambal en de knoflook toe en bak nog zo'n minuut of 2. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Schil de aardappelen en kook ze in zo'n 20 minuutjes (in gezouten water) zacht en gaar. Laat de aardappelen afkoelen en prak ze tot een zachte puree.
Meng ondertussen het gehakt met de eieren, ketjap (manis en asin), koriander en komijn. Breng op smaak met lekker veel peper, zout en nootmuskaat. Hak een bosje bladselderij fijn en kneed dit ook door het gehakt.
Voeg nu ook de afgekoelde aardappelen en het uienmengsel toe. Kneed goed door en bak een proefstukje om te checken of je gehakt goed op smaak is. Zout genoeg? Mooi, dan kunnen we de frikadel pan maken!
Bestrooi de bodem van een ovenschaal met wat paneermeel. Verdeel hier het gehakt overheen en eindig weer met een laagje paneermeel. Bak de frikadel pan in zo'n 45 minuten mooi gaar en krokant in de oven.
Ketjapsaus
Maak ondertussen de ketjapsaus. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een steelpannetje. Maak de ui schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes in de olie. Maak de knoflook schoon en voeg deze ook toe, bak nog een paar minuutjes mee.
Voeg vervolgens de laos, ketjap (asin en manis), sambal en het citroensap toe. Breng aan de kook, roer even goed door en zet het vuur uit. Laat de saus afkoelen en serveer deze bij de frikadel pan.