Doe het zelfrijzend bakmeel, de maizena, speculaaskruiden en zout in een grote mengkom. Snijd hier de boter in stukjes doorheen.
Voeg vervolgens de witte basterdsuiker, de vanillesuiker en pandanpasta toe en kneed alles goed door elkaar.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Kneed het deeg telkens goed door voordat je meer melk toevoegt. 30 ml zou precies goed moeten zijn. Maar merk je dat het deeg te nat of plakkerig wordt, voeg dan niet meer toe. Voelt het deeg juist te droog aan, voeg dan nog een klein beetje toe.
Kneed goed door totdat je een mooie groene deegbal hebt. Als je deeg te nat is, kun je altijd nog wat zelfrijzend bakmeel er doorheen kneden.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze iets plat. Leg deze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen.
De pepernoten worden nog wat groter tijdens het bakken. Zorg dus dat je kleine bolletjes maakt en echt voldoende ruimte ertussen laat. Bak ze eventueel in 2 keer af.
Bak de pepernoten in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de pepernoten. Heb je kleintjes, bak ze dan in 15 minuten gaar. Zijn ze iets groter? Bak ze dan in 20 minuten af.
Laat de pepernoten goed afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje.