Kook het zoutvlees in ruim kokend water zo'n 45 tot 60 minuten en spoel daarna goed af met koud water. Dit doe je om het zoutvlees wat te ontzouten.
Surinaams stoofvlees
Maak de rode uien schoon en snijd in dunne ringen. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en bak de uienringen een minuut of 4.
Snijd de kippendijen iets kleiner (in vieren ongeveer) en bak ze mee met de uien. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de kip zodra deze mooi bruin is.
Voeg vervolgens de tomatenpuree, Surinaamse masala, bruine suiker en de witte peper toe en bak een paar minuten mee.
Snijd de harde stukjes uit het zoutvlees en snijd het vlees in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak ook even mee.
Snijd de tomaat in stukjes en voeg dit ook toe aan de pan. Bak mee totdat de tomaat uit elkaar begint te vallen. Roer goed door.
Voeg dan de ketjap asin, ketjap manis, het maggiblokje en het water toe en roer goed door elkaar.
Leg de Surinaamse peper in de pan, doe het deksel er op en stoof zo'n 2 uur totdat de kip en het vlees mooi zacht zijn.
Snijd dan de kouseband in hapklare stukjes en voeg deze toe aan de pan. Haal het deksel van de pan en stoof nog zo'n 20 minuten totdat de saus mooi dik is en de kouseband gaar.
Kook ondertussen de eieren net niet hard (zo'n 8 minuten). Verdeel het stoofvlees over 4 borden en leg op elk bord een eitje. Serveer met rotiplaat en zoetzuur.