Verwarm de melk tot lauwwarm, doe dit samen met de gist en suiker in een ruime kom. Roer even door met een vork en laat 10 minuutjes staan tot het begint te schuimen.
Gaat het niet schuimen? Dan kan het zijn dat je melk te heet was (daardoor gaat je gist dood) of je gist was oud, waardoor het niet meer werkt. Begin in dat geval opnieuw.
Voeg na 10 minuten de bloem en eieren toe en kneed zo'n 5 - 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak). Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
Voeg na alle boter het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.
Babka maken
Bebloem je aanrechtblad en stort hier het deeg op uit en rol het met de deegroller uit tot een rechthoekig deeglap (ongeveer 0,5 - 1 cm dik).
Bestrijk het deeg met de pesto. Rol het vervolgens in de lengte op, zodat je een mooie lange deegrol krijgt.
Snijd de deegrol met een scherp mes doormidden en maak van de 2 strengen een soort brood twister.
Vet een groot cakeblik (of een broodvorm) in met boter of olie en leg hier de broodvlecht in.
Dek af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warm plekje.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de geraspte mozzarella over de gerezen babka heen (zoveel als jou zelf lekker lijkt) en bak de babka in 30 minuten mooi goudbruin.
Eet de babka als deze nog (lauw)warm is met wat zeezoutboter of extra pesto!