Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verwarm een blokje boter in een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit hier de sjalotten in.
Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes. Bak de knoflook mee met de sjalotten totdat ze zacht en net gaar zijn.
Voeg een (flinke) snuf chilivlokken toe. Voeg de risotto rijst toe en bak de korrels een paar minuten mee.
Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe en roer totdat deze volledig is opgenomen door de risotto.
Voeg vervolgens met een soeplepel de garnalenbouillon toe. Voeg steeds pas een nieuwe soeplepel toe als de vorige volledig is opgenomen door de risotto.
Ga zo door totdat de bouillon op is of de risotto gaar is. De risottorijst moet mooi romig en zacht zijn en de korrel mag niet meer hard zijn, ook niet van binnen. Dit zal na ongeveer 20 minuten zijn, maar proef vooral regelmatig!
Voeg een scheutje room, geraspte Parmezaanse kaas, verse peterselie, peper en zout (naar smaak) toe en roer goed door de risotto heen.
Knoflookgarnalen
Bak dan de garnalen in wat olijfolie met chiliflakes, zout, peper en een uitgeperst teentje knoflook, totdat de garnalen roze zijn. Dit duurt maar een paar minuten.
Roer een deel van de garnalen door de risotto (met de olie) en bewaar een paar voor de garnering.