Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen. Maal vervolgens de basilicumblaadjes- en steeltjes, pijnboompitten, knoflook, een flinke handvol parmezaanse kaas, peper, zout en een flinke scheut olijfolie (ongeveer 6 el) fijn in een keukenmachine tot een smeuïge pesto. Is de pesto te droog, voeg dan wat extra olijfolie toe. Proef de pesto en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Zet de pesto opzij totdat je deze nodig hebt. Blijft de pesto lang staan? Doe er dan wat citroensap bij, dan verkleurt de pesto niet.
Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente in ruim gezouten water gaar. Snijd ondertussen de halloumi in stukjes en bak dit in een droge wokpan. Haal de stukjes halloumi uit de pan en snijd vervolgens de courgette in blokjes en de champignons in vieren. Bak deze in een scheutje olijfolie met wat peper en zout ongeveer 3 minuten totdat ze iets zachter zijn, maar niet te gaar. Laat uitlekken en zet opzij totdat je het nodig hebt.
Snijd vervolgens de cherrytomaatjes in vieren. Meng de pasta, groenten en groene pesto door elkaar. Hak de paranoten grof en strooi deze over de pastasalade.