Doe het warm water in een kom en doe hier gist en suiker bij. Roer dit voorzichtig door elkaar. Laat dit ongeveer 10 minuten staan totdat er schuim/belletjes op het water komen te staan. Krijg je geen schum/belletjes? Dan is je gist niet meer actief. Gebruik in dat geval andere gist die wil gaat schuimen. Voeg de bloem samen met de olijfolie toe aan je water-gist mengsel. Roer dit door totdat je een rommelig deeg krijgt Strooi wat bloem op je aanrechtblad en stort het deeg hierop
Kneed het nu 10 minuten stevig door. Is je deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe totdat het net niet aan je handen blijft plakken. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Doe een klein scheutje olijfolie in een grote kom en doe hier de deegbal in (na 15 minuten kneden). Bedek met een vochtige theedoek en zet een uur op een warme plek. In liet het deeg een uur in het zonnetje rijzen.
Zet een rechthoekige ovenschaal of brownievorm klaar. Vet deze volledig in met olijfolie. Na een uur is het deeg (als het goed is) 2 keer zo groot geworden. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog een paar seconden door (half minuutje max) Doe het nu over in het rechthoekige bakblik of ovenschaal. En laat het zo nog ongeveer 20 minuten onder een vochtige lauwwarme theedoek rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Maak de knoflook schoon en pers dit uit. Roer dit door wat olijfolie. En strijk dit met je handen over het deeg. Druk vervolgens kuiltjes in het deeg met je vingers. Dit mag lekker diep, totdat je de bodem voelt. Strooi nu wat oregano en zeezout over de focaccia. Bak de focaccia in 20 tot 25 minuten gaar. De bovenkant wordt dan mooi bruin. Strijk eventueel nog wat extra olijfolie over de focaccia als deze uit de oven komt of serveer met wat olijfolie om in te dippen.