bakbonenof andere verzwaarders als gedroogde kikkererwten of bruine bonen
Vulling
500gramSurinaams moksie metie spekof gerookt spek
2sjalotten
2teentjesknoflook
zwarte peper
250mlcrème fraîche
4eieren
50gramgeraspte kaas
bosjeverse peterselie
50gramextra geraspte kaas
Instructies
Quiche deeg
Snijd voor het deeg de boter in kleine blokjes en kneed dit door de bloem, het ei en wat zout. Kneed tot een mooi soepel deeg op een bebloemd aanrechtblad. Als het wat teveel plakt, voeg je wat extra bloem toe. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 30 minuten rusten.
Quiche vulling
Begin ondertussen aan de vulling door de sjalotten en de knoflook te snipperen en het spek in blokjes te snijden. Verhit een wokpan en bak hierin het spek (zonder olie) een paar minuten. Voeg dan de sjalot en knoflook toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit en bekleed er een quichevorm mee. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en leg hier een stuk bakpapier in. Druk dit goed aan. Doe er nu de bakbonen in en verdeel deze goed over de bodem. Bak de quichebodem 15 minuten met bakbonen en daarna 5 minuten zonder.
Klop ondertussen de eieren, crème fraîche, geraspte kaas en verse peterselie in een kom door elkaar. Schep het spek in de quiche, giet het crème fraîche mengsel er overheen en bestrooi met de extra geraspte kaas. Bak de quiche in 20 tot 25 minuten gaar. Kies er eventueel voor om de laatste paar minuten de grill aan te zetten voor een extra gegratineerde korst.