Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de orzo volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente in ruim gezouten water.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de cherrytomaatjes op. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie. Rooster de tomaatjes 5 tot 10 minuten in de oven, totdat ze nét zacht zijn.
Rooster alle pijnboompitjes in een droge koekenpan. Doe de helft bij de gekookte orzo en gebruik de andere helft voor de pesto.
Snijd de mozzarella in kleine blokjes en voeg dit ook toe aan de gekookte orzo. Smelt er een klontje boter doorheen, hier wordt de orzo heerlijk smeuïg van.
Roer er vervolgens de geroosterde tomaatjes doorheen. Doe het deksel op de pan en maak ondertussen de pesto.
Groene pesto maken
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen. Maak de knoflook schoon en maal met de basilicum, pijnboompitten, balsamico azijn en parmezaanse kaas grof in een keukenmachine met zoveel olijfolie dat je een mooie grove pesto krijgt.
Breng op smaak met peper en zout. Roer de pesto door de orzo en strooi er nog wat extra peper en parmezaanse kaas overheen. Serveer eventueel met een mooie bol burrata (optioneel)