Laat de eendenborsten op kamertemperatuur komen en dep ze goed droog. Kerf de vetlaag in met een scherp mes en kruid beide kanten met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de port in een steelpannetje op hoog voor inkoken tot een kwart van de hoeveelheid. De vloeistof moet een stuk dikker en stroperiger worden. Op hoog vuur duurt dit ongeveer 5 minuutjes. Voeg dan de pot fond toe en het sap van een halve sinaasappel en laat het verder inkoken. Dit duurt ook weer 5 (tot 10) minuutjes. Breng op smaak met peper.
Maak de venkelsalade door de venkel schoon te maken. Snijd de onderkant van de venkel en snijd de rest van de knol in dunne reepjes. Snijd de schil van de sinaasappel af. Je kunt nu de stukjes sinaasappel uit de schil snijden door met een scherp mes langs de velletjes af te snijden. Meng de stukjes sinaasappel met de venkel en de krulsla en breng op smaak met peper.
Je kunt nu de eend gaan bakken. Verhit een platte pan op het fornuis (dit kan zonder bakvet, omdat de eend al erg vet is). Bak de eend met de vette kant naar beneden ongeveer 3 tot 4 minuutjes, totdat het vet mooi lichtbruin geschroeid is. Draai de eend vervolgens om en bak de andere kant net zo lang.
Leg de eend vervolgens in een ovenschaal en bak deze nog 10 minuutjes in de voorverwarmde oven. Ondertussen verdeel je de salade over 4 borden en maak je de rode portsaus af door de boter in blokjes te snijden en deze met de garde door de saus te kloppen totdat de boter is gesmolten. Haal de eend vervolgens uit de oven en laat nog 5 minuutjes rusten onder aluminiumfolie. Snijd de eend in plakjes en verdeel over de salade. Besprenkel met de rode portsaus en je eend is klaar!