Verdeel de helft van de pepernoten over de bodem van een grote glazen schaal. Zet de taaitaai popjes omhoog tegen de zijkant van de schaal, zodat de hele rand bedekt is met taaitaai popjes. Schenk wat speculaaslikeur over de pepernoten, totdat alle pepernoten vochtig zijn. Hoe meer je toevoegt, hoe sterker de trifle straks wordt.
Klop de slagroom met de vanillesuiker en de basterdsuiker stijf. Klop apart de mascarpone op totdat deze luchtig is en voeg hier een scheutje speculaaslikeur aan toe. Spatel de mascarpone en de slagroom door elkaar totdat een egaal mengsel ontstaat. Hak de chocoladeletter grof en roer de chocoladestukjes door het mengsel.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de pepernoten. Strooi hier de helft van de overgebleven pepernoten overheen. Schep vervolgens de rest van het mascarponemengsel er overheen. Bewaar de overgebleven pepernoten en de snoepjes totdat je de trifle serveert. Plaats de trifle eerst ten minste 2 uur in de koelkast.
Bestrooi de trifle met wat cacao of speculaaskruiden en strooi er de pepernoten en snoepjes overheen, net voordat je aan tafel gaat. Smakelijk!