Maak het pastadeeg door de bloem met de eieren, een flinke scheut olijfolie en wat zout tot een mooi stevig deeg te kneden. Pastadeeg heeft best wat kneedtijd nodig. Zorg dus dat je zeker 10 minuten het deeg kneed tot een mooi soepel, niet plakkerig, stevig deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra olijfolie toe. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 30 minuten rusten.
Vulling
Ondertussen kun je de vulling maken. Snijd de pancetta in kleine blokjes en bak deze lekker knapperig in een droge koekenpan. Olie is niet nodig omdat de pancetta al zo vet is. Laat de pancetta uitlekken.
Meng in een kom de ricotta met het ei, de parmezaanse kaas, peper naar smaak en een bosje fijngehakte verse peterselie. Roer hier de pancetta doorheen als deze afgekoeld is. Zet de vulling opzij totdat je deze nodig hebt.
Ravioli maken
Verdeel het deeg in 4 stukken. Pak 3 stukken in plasticfolie in en rol de 4e uit met de pastamachine. Zet de pastamachine op de grootste stand (waar nog dik deeg doorheen past). Rol het deeg er doorheen. Vouw een keer dubbel en rol het er nog een keer doorheen. Herhaal dit totdat je een mooi vierkant stuk deeg hebt.
Zet de pastamachine een standje dunner en rol het deeg er weer doorheen. Herhaal dit totdat je een mooie lange dunne lap pasta hebt.
Bestrooi de ravioli vorm met bloem. Leg de lap pastadeeg hierop. De helft van de lap bedekt de vorm waarschijnlijk. Met de andere helft kun je de ravioli straks afdekken en dichtmaken. Zorg dat het deeg voldoende ruimte heeft in de holle vormpjes van de ravioli. Schep hier vervolgens een klein beetje van de vulling in. Doe dit met alle ravioli vormpjes.
Pak nu een glas water. Maak je vinger nat en maak het pastadeeg nat rondom de vulling. Hierdoor blijft het pastadeeg straks aan elkaar plakken. Vouw nu de andere helft van het deeg over de ravioli vulling en druk de lucht voorzichtig uit de ravioli's.
Rol met een deegroller over de ravioli heen. Hierdoor snijden de randjes het overtollige deeg af en de ravioli afzonderlijk van elkaar. Haal de ravioli uit de vormpjes, leg op een droge (met bloem bestrooide) theedoek en bestrooi met wat bloem. Herhaal deze stappen met de andere 3 stukken deeg.
Breng een grote pan ruim gezouten water aan de kook en kook de ravioli (eventueel in porties) in 4 minuten heerlijk al dente. Ondertussen kun je de saus maken.
Knoflookbotersaus
Smelt de boter in een steelpannetje of koekenpan. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Bak de knoflook eventjes in de boter zodat de scherpe smaak ervan af is. Voeg dan de gedroogde peterselie en wat peper naar smaak toe. Voeg ongeveer 3 grote eetlepels van het kookvocht van de pasta toe. Kook je de pasta in porties gaar? Dan kun je ze warm houden in de saus op laag vuur.
Hussel de ravioli voorzichtig door de saus en serveer met wat extra parmezaanse kaas en een frisse salade.