Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is. Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er nu ook het vanille extract doorheen.
Mix er dan de bloem, het bakpoeder en een mespunt zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen. Hak de chocolade in stukjes en roer dit met de houten lepel door het deeg.
Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken.
Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven op 220 graden.
Bak de chocolate chip cookies ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
Druk ze, als ze nog warm zijn, een beetje plat met de bolle kant van een lepel en maak ze wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat afkoelen en schep ze daarna (bijvoorbeeld met een kaasschaaf of taartschep) over naar een afkoelrooster zodat ze mooi van onder en boven af kunnen koelen. Zodra de koekjes volledig zijn afgekoeld, kun je ze opeten of bewaren in een luchtdichte doos.