Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Meng de knoflook en het gehakt met 3 el paprikapoeder, 2 el komijn, 1 tl cayennepeper, het eitje en kruid goed met peper en zout.
Hak de peterselie fijn (of knip het in stukjes) en meng ook door het gehakt. Draai eerst één proefballetje en bak deze. Is het gehakt goed op smaak? Dan kun je alle balletjes gaan rollen, voeg anders nog wat peper en zout toe.
Heb je alle balletjes gedraaid? Dek ze dan af en zet in de koelkast om op te stijven. Bak de gehaktballetjes vervolgens rondom mooi bruin en zet deze opzij totdat je de saus hebt gemaakt.
Tomatensaus
Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak in een klein laagje olijfolie een paar minuutjes totdat de sjalotten glazig zijn.
Maak ondertussen de rode peper schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de rode peper toe aan de sjalotten in de pan en bak ook eventjes mee. Bak vervolgens de tomatenpuree een paar minuutjes mee, samen met 1 el komijn en 1 el paprikapoeder.
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Voeg dit ook toe aan de pan, samen met een scheutje rode wijn en de pot vleesfond. Meng 4 el paneermeel met een klein scheutje melk en voeg dit ook aan de pan toe. Laat zonder deksel inkoken tot een mooie dikke saus. Dit duurt ongeveer 1 uur.
Voeg na deze ongeveer 1 uur de gehaktballetjes toe en laat deze zonder deksel nog een half uurtje meestoven in de pan. Roer regelmatig. Bestrooi de albóndigas met wat verse peterselie en serveer als onderdeel van een tapasmaaltijd. Of serveer als hoofdgerecht met pasta of brood.