Schil de aardappels en kook deze in 15 minuten gaar in ruim gezouten water. Rul ondertussen het gehakt in een grote wokpan met wat peper en zout naar smaak. Voeg vervolgens de spekblokjes, ui en knoflook toe en bak even mee totdat de ui net glazig is. Snijd de prei in dunne ringen en was deze goed zodat al het zand er af is. Voeg toe aan de pan en blijf regelmatig roeren.
Wrijf de champignons schoon en snijd ze in dunnen plakjes. Voeg dit ook toe aan de pan. Bak de tomatenpuree een paar minuutjes mee en voeg daarna de mosterd, de worcestershiresaus, rode wijn en de gedroogde kruiden toe. Rasp de wortel en voeg dit ook toe aan de pan. Laat het een paar minuutjes pruttelen totdat de saus mooi stevig is.
Verwarm de melk en maak een mooie smeuïge aardappelpuree door de aardappels te pureren samen met de warme melk, zout en peper en een beetje geraspte kaas. Verdeel het gehaktmengsel over een grote ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi de cottage pie met wat geraspte kaas en laat de kaas eventjes onder de grill gratineren totdat deze lichtbruin is.