350mlrode wijnmerlot of een andere stevige wijnsoort
1flinke scheutrode port
3sinaasappels
16kleine aardappels
boter
200mlkippenbouillon
1fleszonnebloemolie
4eendenborsten
zeezout
versgemalen zwarte peper
1flinke bosbospeen met loof
1klontjeboter
Instructies
Maak de rode wijnsaus door het wildfond, de rode wijn, rode port en het sap en de rasp van 1 sinaasappel in een wijde koekenpan op middelhoog vuur in te koken. Als je nog ongeveer een derde tot een kwart over hebt, is de saus goed. Proef ook regelmatig of je de smaak goed vindt.
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke rondjes. Het is met name belangrijk dat de hoogte van de aardappels gelijk is. Zo worden ze straks evenredig gaar. Bak de aardappels aan beide zijden in wat boter. Als de aardappels aan beide kanten mooi bruin zijn, voeg je de kippenbouillon toe en laat je ze nog 15 minuten stoven met het deksel op de pan.
Zet een diepe pan op met de zonnebloemolie en laat deze goed heet worden.
Zet de oven aan op 200 graden. Kerf het vet van de eendenborsten in, in een mooi ruitpatroon. Zo kun je straks makkelijker het vet uitbakken. Dep de eendenborsten goed droog en kruid ze ruim met peper en zout aan beide zijden. Bak in een platte ovenbestendige pan op de vetkant totdat deze mooi bruin is. Draai ze vervolgens om en bak ze op de andere kant ongeveer even lang. Zet ze in de oven voor zo'n 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte. Je kunt er met een mes op drukken, aan de mate waarin ze nog meeveren kun je checken hoe gaar ze zijn.
Schil de worteltjes en kook deze ongeveer 10 minuutjes totdat ze mooi zacht zijn in gezouten water. In de tussentijd kun je de wortelschillen en het wortelloof frituren. Knip het wortelloof in mooie gelijke stukken en frituur de schillen en het loof in porties knapperig. Dit doe je een paar seconden (max 30) in hete olie. Laat het uitlekken op keukenpapier.
Maak een mooie zachte puree door de wortels met het sap van 2 sinaasappels en een klontje boter fijn te malen in een keukenmachine. Proef om te checken of de puree nog zout nodig heeft. Maak de saus af door hier een paar klontjes boter doorheen te kloppen met de garde.
Tijd om je bord op te maken! Schep een flinke schep wortelpuree op een bord en strijk deze uit met de bolle kant van een lepel. Snijd de eendenborst in mooie dikke plakken en leg dit half op de puree. Leg de aardappel fondant ernaast. Besprenkel met de rode wijnsaus en garneer met de gefrituurde wortelschillen en het loof.