Maak de sjalotten, knoflook en gember schoon en snijd deze fijn. Je kunt het ook raspen. Verhit wat zonnebloemolie in een diepe soeppan en bak hier de ui, knoflook en gember in voor een paar minuutjes. Voeg de doperwten, edamame en kippenbouillon toe. Breng aan de kook en kook voor 5 minuutjes totdat de edamame en doperwten zacht zijn.
Snijd ondertussen de zalm van de huid en de filet in stukjes. Bewaar de huid. Marineer de blokjes zalm en de huid met wat sojasaus en zet de zalmblokjes apart. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een een koekenpan. Bak de huid op middelhoog vuur voor ongeveer 2 minuten op de huidkant. Leg hier iets zwaars op (bijv. een deksel), zodat de huid goed plat blijft. Draai ze om en bak ze ook even aan de andere kant. Laat ze met de huidkant naar boven uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de zalm over 4 soepkommen of diepe borden. Verdeel hier de zeewiersalade over en zet opzij totdat je het nodig hebt. Voeg wat wasabipasta toe naar smaak en pureer de soep tot een gladde massa. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de krokant gebakken huid.
Notities
Tip! Lekker als licht voorgerecht of als amuse. Als hoofdgerecht (maaltijdsoep) kun je de soep wat dikker houden door er minder bouillon aan toe te voegen.