Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de siliconen cupcakevormpjes in met wat extra boter. Snijd de boter in kleine blokjes en breek de witte chocolade in stukjes (let op! gebruik hier maar 300 gram). Smelt de boter en de witte chocolade au bain marie boven kokend water. Let op dat je witte chocolade niet gaat schiften. Als dat gebeurt, kun je het namelijk niet meer gebruiken.
Schraap de merg van het vanillestokje eruit. Klop de eieren met de suiker luchtig. Voeg hier het merg van het vanillestokje aan toe. Roer hier het gesmolten witte chocolademengsel doorheen. Spatel hier vervolgens voorzichtig het bakmeel doorheen.
Hak de overgebleven 100 gram witte chocolade en de pistachenootjes grof. Roer dit door het beslag heen en verdeel het over de cupcakevormpjes. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven totdat de mooi gerezen en lichtbruin zijn. Bestrooi met wat poedersuiker of cacao.