1potje(wilde) zalmeitjes(verkrijgbaar bij de Albert Heijn)
Peterselie olie
flinke bosverse peterselie
6elgoede olijfolieextra vierge
1citroen
Instructies
Knoflook gamba's
Maak de gamba's schoon door de bovenkant van de schaal open te knippen en het zwarte darmkanaal er uit te halen. De koppen en de schalen laat je er omheen zitten, omdat dit extra smaak meegeeft bij het bakken. Hak de peterselie fijn. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de gamba's. Meng met de olijfolie, wat peper en zout en de fijngehakte peterselie. Dek af en zet in de koelkast om te marineren
Prosecco risotto
Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak in een klein beetje olijfolie in een hoge pan op middelhoog vuur totdat de sjalot licht glazig is. Voeg de risotto rijst toe en bak dit even mee totdat de korrels niet meer hard wit zijn. Blus af met de prosecco en roer totdat alle prosecco opgenomen is door de rijst. Voeg dan lepel voor lepel de garnalenbouillon toe en voeg pas eer een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt zo'n 20 minuutjes totdat de risotto rijst gaar is en de bouillon volledig opgenomen is.
Peterselie olie
Rasp de citroen. Maak de peterselie olie door een flinke bos peterselie met de olijfolie en het citroenrasp in een keukenmachine te pureren tot een mooie felgroene olie. Breng eventueel op smaak met peper, zout en wat citroensap.
Prosecco risotto met knoflook gamba's
Breng de risotto op smaak met gemalen peper, parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie. Roer de risotto goed door en houd warm door de pan gesloten te houden (van het vuur af)
Pak een platte koekenpan en grill de garnalen aan 2 kanten totdat ze gaar zijn. Garnalen zijn vrij snel gaar dus 2 minuten per kant zou voldoende moeten zijn. Serveer de risotto op een bedje van rucola met de reuze knoflookgamba's. Besprenkel zowel de gamba's als de risotto met de peterselie olie. Garneer met de wilde zalmeitjes en rasp nog wat verse parmezaanse kaas over de risotto.