Kook de pasta volgens de verpakking in ruim gezouten water al dente.
Snijd ondertussen het spek in blokjes en bak dit zonder bakvet in een grote wokpan.
Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Voeg toe aan het spek in de pan en bak mee totdat ze glazig zijn.
Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een minuutje mee.
Breng op smaak met gemalen peper en voeg de slagroom en geraspte parmezaanse kaas toe.
Hak de peterselie fijn en roer dit door de room heen.
Haal de pan van het vuur. Klop de eieren en voeg samen met de gekookte pasta toe aan de roomsaus. Roer alles goed door en stort in een grote ovenschaal.
Bestrooi met de geraspte mozzarella en daarover wat broodkruimels (dit zorgt voor een mooie knapperige laag) en grill de carbonara ongeveer 5 tot 10 minuutjes in de oven totdat de mozzarella mooi gegratineerd is.
Houd dit goed in de gaten, de grilltijd is namelijk bij elke oven anders. Je wil een mooie bruine gratinlaag krijgen, die niet donkerbruin of zwart is!
Notities
Tip! Broodkruimels maak je makkelijk door 2 sneetjes bevroren brood in een keukenmachine of staafmixer met mengkom fijn te malen tot kruimels.