Doe het lauwwarme water in een ruime kom (de overige ingrediënten moeten hier straks ook bij passen). Voeg hier de gedroogde gist en de suiker aan toe. Roer alles goed door met een vork en laat 10 minuutjes staan totdat je gist begint te schuimen. Schuimt ie niet? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je water is te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe (behalve het zout) en kneed voor zo'n 5 minuutjes door. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten tot een mooi glad deeg. Doe een klein beetje zonnebloemolie in een kom, wentel daar de deegbol doorheen en dek af met een warme vochtige theedoek. Zet op een warme plek om een uurtje te laten rijzen. Totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Vulling
Snijd de oesterzwammen in kleine stukjes. Bak deze in een scheutje zonnebloemolie totdat ze gaar zijn, maar nog wel stevig. Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Voeg de gesnipperde sjalot toe aan de oesterzwam in de pan en bak eventjes mee.
Maak dan de knoflook schoon en snipper deze ook (of pers uit). Maak de lente ui schoon en snijd in dunne ringetjes. Voeg de knoflook en lente ui toe aan de pan en bak eventjes mee. Voeg nu de bloem to en bak deze ook mee. Voeg dan de overige ingrediënten voor de vulling toe en roer alles goed door elkaar. Laat opstaan totdat de vulling goed droog is.
Bapao vullen
Leg 10 stukjes bakpapier klaar. Verdeel het deeg in 10 even grote stukjes van zo'n 50 gram en rol er met je gebolde hand een bolletje van. Dek alle bolletjes af en pak er steeds eentje om uit te rollen en te vullen.
Rol het deegbolletje uit tot een mooi rondje (niet te dun). Schep hier een tiende van de vulling op (in het midden) en vouw het deeg bovenop dicht: knijp het met je vingers bij elkaar. Leg het deegbolletje voorzichtig op het stukje bakpapier en dek af met plasticfolie. Doe dit met alle bolletjes deeg en alle vulling totdat alles op is.
Laat de bapao nog zo'n 30 tot 60 minuten rijzen onder plasticfolie totdat ze in volume zijn verdubbeld.
Bapao stomen
Zet een pan kokend water op, waar een stoommandje op past. Leg voorzichtig de broodjes bapao (met het bakpapiertje eronder!) in het stoommandje. Let op dat ze elkaar niet raken, want ze zetten nog wat uit. Ik stoomde er 2 per mandje. Stoom de broodjes in porties steeds in 10 minuten gaar.
Eet ze direct of laat ze afkoelen (draai ze dan af en toe om, anders wordt de bodem vochtig) en vries ze (los van elkaar) in. Je kunt ze vervolgens weer direct uit de diepvries 10 minuten stomen.