Haal de eendenbouten uit het blik en verwijder zoveel mogelijk vet.
Pluk het vlees van de botjes af en trek in mooie draadjes zodat je een soort pulled duck krijgt, leg opzij.
Verhit 2 el eendenvet in een diepe stoofpan. Maak de uien schoon en snipper deze. Bak de uien mooi glazig in het eendenvet.
Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de ui in de pan en bak nog zo'n minuutje mee.
Voeg het eendenvlees toe aan de pan, samen met de tomatenpuree en bloem. Roer alles goed door elkaar en bak een paar minuutjes totdat de bloem gaar is.
Blus af met de port en fond en roer goed door. Laat de ragú op laag vuur pruttelen (zonder deksel) totdat de saus wat is ingedikt.
Breng de eendenragú evt. op smaak met peper en zout.
Kook de pasta al dente in ruim gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Garnering
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze mooi lichtbruin zijn.
Snijd de vijgen in stukjes. Serveer de pasta met de ragú en garneer met de vijgen, pijnboompitjes, verse peterselie, evt. wat chiliflakes en geraspte parmezaanse kaas.