Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een grote mengkom en roer even goed door met een vork. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Voeg de bloem en olijfolie toe en kneed zo'n 10 minuten op middelhoge snelheid met de (stand)mixer met de deeghaak.
Voeg na 10 minuten kneden het zout kaas toe en kneed nog 5 minuten door.
Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
Broodjes maken
Leg een bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier.
Kneed het deeg even kort door op je aanrechtblad en rol en een wat langere brede rol van.
Snijd gelijke stukjes van het deeg. Ik maakte er zo'n 20 kleine broodjes van. Rol ze in je hand tot een bolletje en leg dit in een mooi patroon voor een breekbrood: 1 broodje in het midden en de rest er in 2 cirkels omheen.
Doe dit tot al het deeg op is. Dek de broodjes losjes af met plasticfolie of een theedoek en laat nog ongeveer 1 uur rijzen of tot het deeg weer in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de groene pesto over de broodjes en bestrooi met wat geraspte mozzarella.
Bak het brood in zo'n 25 minuutjes af totdat het brood mooi bruin is.
Haal het brood uit de oven. Leg een theedoek over het brood om het warm en zacht te houden.