Maak de ui schoon en snipper deze. Bak de ui glazig in de boter.
Maak de knoflook schoon, snipper deze ook en voeg toe aan de pan. Bak ongeveer 2 minuutjes mee met de ui.
Voeg dan de ricotta en pistachepasta toe. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de mortadella in stukjes. Zeg het vuur uit en roer de mortadella door de pistache ricotta.
Bechamelsaus
Pak een aparte pan en maak hier de bechamelsaus in. Verhit de boter en bak hier de bloem zo'n 5 minuutjes in.
Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer goed door met een garde totdat je een mooie (nog wat dunnere) saus hebt.
Roer er dan de geraspte parmezaanse kaas doorheen met de garde en laat indikken tot een mooie dikke bechamelsaus.
Roer de bechamelsaus door de pistache ricotta en roer samen door totdat je een egale saus hebt.
Lasagne
Schep een laagje van de saus in een hoge ovenschaal (makkelijks als deze rechthoekig of vierkant is).
Schaaf de courgette in heel dunne plakjes met een kaasschaaf, dunschiller of mandoline. Bedek de laag saus met een enkele laag courgette plakjes. Leg daar vervolgens een laagje lasagnevellen bovenop.
Schep er dan weer een laagje saus op, courgette en lasagne totdat alles op is en je eindigt met een laagje saus.
Verdeel hier de geraspte mozzarella overheen. Hak de pistachenootjes fijn en strooi deze over de kaas.
Bak de lasagne in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.