Meng de mirin, sojasaus, suiker en sake in een steelpannetje en kook in tot maximaal 2 el en laat afkoelen tot kamertemperatuur
Japanse kipburgertjes
Doe het kipgehakt in een grote mengkom.
Snijd 4 grote shiitake in heel kleine stukjes en doe dit bij het kipgehakt, houd de rest achter voor de topping.
Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper beiden heel fijn. Doe dit ook door het gehakt.
Doe er de panko bij en de ingekookte saus. Kneed alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Bak een klein stukjes van het gehakt om te proeven of het goed op smaak is. Voeg anders nog wat peper en zout toe.
Vorm 8 kleine hamburgers van het gehakt en leg op een bord. Dek af en bewaar in de koelkast.
Toppings
Snijd de rest van de shiitake in reepjes en bak in een scheutje sesamolie met wat peper en zout mooi gaar.
Hamburgers samenstellen
bak de kipburgertjes aan beide kanten mooi gaar in een scheutje sesamolie. Gaar de burgers ook nog even met het deksel op de pan zodat ze door en door gaar zijn.
Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en bestrijk de onderkant met wat kewpie mayonaise.
Leg hier een deel van de gebakken shiitake op, gevolgd door een hamburgertje en wat wakame. Steek er evt. een prikker in om alles goed bij elkaar te houden.