Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje of in de magnetron. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel van de suiker en de gedroogde gist in een kom en roer even goed door met een vork.
Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
Voeg na 10 minuten de bloem, de rest van de suiker, het ei, het vanille extract en de zachte boter toe.
Dep de gewelde rozijnen droog en voeg deze toe aan het deeg, terwijl je blijft kneden. Voeg vervolgens het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.
Vouw het deeg een paar keer dubbel als de rozijnen nog niet voldoende verdeeld zijn over het deeg.
Rijzen
Maak een mooie deegbal van het deeg. Vet een kom in met olie en leg hier de deegbal in. Dek af met plasticfolie of bind er een pedaalemmerzak omheen. Laat het deeg in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen. Zoek een warm plekje in huis, dat bevordert het rijzen.
Krentenbolletjes maken
Maak 12 gelijke balletjes van het deeg en rol deze op het aanrechtblad met gebolde hand tot mooie bolletjes. Leg de deegbolletjes op een ingevette ovenschaal of bakplaat. Dek ze weer af en laat weer 30 minuten rijzen op een warm plekje in huis.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de krentenbollen in 25 minuten mooi goudbruin. Strijk ze af met wat gesmolten boter en laat afkoelen onder een schone theedoek zodat ze mooi zacht blijven.
Ze zijn het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt!