Krentenbollen - Zelfgebakken krentenbollen

Krentenbollen bakken

Wil je zelf een broodjes bakken, dan zijn deze krentenbollen een makkelijk recept om mee te beginnen! En wie houdt er nou niet van heerlijke warme zelfgebakken krentenbollen? Officieel zijn het overigens rozijnenbollen omdat ik enkel rozijnen gebruik (vind ik lekkerder), wil je wel echte krentenbollen bakken. Vervang dan (een deel van) de rozijnen door krenten. En voeg evt. wat cranberries toe. Ook hartstikke lekker!

Met dit recept maak je 12 krentenbollen en dat is misschien wat veel, gelukkig kun je de krentenbollen ook prima invriezen. Wil je ze daarna op z’n lekkerst opeten? Verwarm ze dan nog even kort in de oven. Of in de magnetron (durf het bijna niet te zeggen), maar daar worden ze zo lekker klef en fluffy van, wat best prima past bij een krentenbol :p

Eet de krentenbollen met wat roomboter of appelstroop en kaas, ook een heerlijke combi! Geniet ervan 🙂

Krentenbollen - Zelfgebakken krentenbollen
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Krentenbollen bakken

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 25 minuten
Rijzen:1 uur 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 25 minuten
Porties: 12 krentenbollen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram rozijnen

Deeg

  • 350 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 600 gram patentbloem
  • 40 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl zout

Extra nodig

  • olie
  • gesmolten boter voor afstrijken

Instructies

  • Wel de rozijnen in heet water.

Deeg

  • Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje of in de magnetron. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel van de suiker en de gedroogde gist in een kom en roer even goed door met een vork.
  • Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg na 10 minuten de bloem, de rest van de suiker, het ei, het vanille extract en de zachte boter toe.
  • Dep de gewelde rozijnen droog en voeg deze toe aan het deeg, terwijl je blijft kneden. Voeg vervolgens het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.
  • Vouw het deeg een paar keer dubbel als de rozijnen nog niet voldoende verdeeld zijn over het deeg.

Rijzen

  • Maak een mooie deegbal van het deeg. Vet een kom in met olie en leg hier de deegbal in. Dek af met plasticfolie of bind er een pedaalemmerzak omheen. Laat het deeg in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen. Zoek een warm plekje in huis, dat bevordert het rijzen.

Krentenbolletjes maken

  • Maak 12 gelijke balletjes van het deeg en rol deze op het aanrechtblad met gebolde hand tot mooie bolletjes. Leg de deegbolletjes op een ingevette ovenschaal of bakplaat. Dek ze weer af en laat weer 30 minuten rijzen op een warm plekje in huis.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de krentenbollen in 25 minuten mooi goudbruin. Strijk ze af met wat gesmolten boter en laat afkoelen onder een schone theedoek zodat ze mooi zacht blijven.
  • Ze zijn het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.