Tomahawk met pepersaus

Tomahawk met pepersaus

Ik kreeg een prachtige tomahawk steak van Meat Discounter, dus die besloot ik (lekker klassiek) met een heerlijk pepersausje erbij te maken! En dat was een heerlijk idee, kan natuurlijk ook niet anders met zo’n combinatie, maar ik ben ook heel erg blij geworden met hoe de pepersaus is gelukt 🙂 Hij is namelijk heeel erg peperig en gewoon goed op smaak. Alles wat je van een pepersausje wil dus.

Met dit soort vlees vind ik het altijd belangrijk dat de binnenkant nog mooi roze is, dus gebruik ik het liefst een kernthermometer. Je kunt natuurlijk zo’n ouderwetse vleesthermometer kopen die je er gewoon inprikt, maar je hebt ook verschillende digitale kernthermometers die een signaal geven als ze een bepaalde temperatuur hebben bereikt, dat vind ik persoonlijk wel fijn, zo weet je namelijk zeker dat je vlees niet te ver door bakt.

Voor deze tomahawk hield ik een kerntemperatuur aan van 50 graden, dat is perfect voor vlees dat je medium rare wilt hebben. Liever wat roder, houd dan een temperatuur aan van 47 graden. Liever wat meer richting medium, houd dan een temperatuur aan van 53 graden. Zo heb je altijd het perfecte vlees!

Je kun deze tomahawk uiteraard ook op de barbecue maken, maar ik ben persoonlijk een echte zomer-bbq’er en toen ik deze tomahawk maakte was het echt nog te koud om lekker buiten te barbecueën. Dus maakte ik ‘m gewoon in de pan en in de oven. Ook hartstikke lekker! En wil je dan toch de bbq-smaak erin krijgen? Spuit er dan een beetje liquid smoke op, ook hartstikke lekker!

Smakelijk 🙂

Tomahawk met pepersaus
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Tomahawk met pepersaus

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 tomahawk van 1 kilo
  • peper en zout
  • olijfolie

Pepersaus

  • 1 el bloem
  • 200 ml vleesfond
  • scheutje (kook)room
  • 1 tl worcestershiresaus
  • 1 tl limoensap
  • 2 el zwarte peperkorrels
  • zout optioneel (naar smaak)

Instructies

  • Haal de tomahawk steak op tijd uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Doe dit ten minste 2 uur voordat je gaat koken.
  • Wrijf de tomahawk in met olijfolie en kruid rondom goed met peper en zout. Verhit ook nog een scheutje olijfolie in een pan die groot genoeg is om de steak in te bakken. Verwarm ook alvast de oven voor op 180 graden.
  • Bak de tomahawk aan beide kanten op hoog vuur totdat het vlees mooi donkerbruin en gekaramelliseerd is. Bak de tomahawk ook even op de vetkant. Bewaar de aanbaksels van de tomahawk.
  • Leg de tomahawk op een ovenrooster en steek de kernthermometer in het dikste deel van de tomahawk. Gaar het vlees in de oven tot een kerntemperatuur van 50 graden (voor medium rare).
  • Haal de tomahawk uit de oven en dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten, maak ondertussen de pepersaus.

Pepersaus

  • Voeg de bloem toe aan de pan met de aanbaksels en roer samen goed los. Bak de bloem in zo'n 3 minuutjes gaar.
  • Voeg vervolgens het vleesfond, de room, worcestershiresaus en het limoensap toe. Roer goed door elkaar.
  • Stamp de peperkorrels grof of maal ze grof met een kruidenmolentje. Roer deze ook door de saus.
  • Serveer de tomahawk met de pepersaus, gebakken aardappeltjes of frietjes en een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.