Ribeye steak met pepersaus en smashed potatoes

Ribeye steak met pepersaus en smashed potatoes

Ik vind steak met pepersaus echt een heel erg Hollands gerecht. Zo’n gerecht dat je in elk oer-Hollands restaurant op de kaart ziet staan. Een gerecht dat altijd lekker en altijd goed is, wat iedereen eigenlijk wel lust! Dus eigenlijk ook wel een perfect gerecht voor een (Kerst) etentje, toch?

Misschien ken je de smashed potatoes nog niet, maar ze zijn écht superlekker. Niet heel erg mooi, want ze zijn nogal rustiek, maar ze zijn wel echt heel erg lekker. Heerlijke krokante aardappels met een laagje gegratineerde kaas erop en heerlijk zacht van binnen! 🙂 Zo zijn aardappels op z’n lekkerst natuurlijk! Daarbij serveer je heerlijke boterzachte worteltjes die je een half uurtje in de boter hebt gebakken. Een heerlijk contrast met de superkrokante aardappels!

En de pepersaus.. die hoort natuurlijk eigenlijk over de ribeye steak, maar smaakt ook heerlijk bij de worteltjes en de aardappels. En zoiets als teveel saus bestaat in mijn ogen niet :p Dus: niet het mooiste gerecht, maar wel een superlekker gerecht! Eentje die gegarandeerd bij iedereen in de smaak valt en súper op je kerstmenu staat 🙂

Smakelijk!

Ribeye steak met pepersaus, smashed potatoes en gebakken worteltjes
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Ribeye steak met pepersaus en smashed potatoes

Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Smashed potatoes

  • 1 kilo aardappelen iets kruimig
  • boter
  • zout en peper
  • parmezaanse kaas

Gebakken worteltjes

  • 1 bosje bospeen
  • 75 gram roomboter
  • zout en peper
  • bosje verse tijm

Ribeye steak met pepersaus

  • 4 ribeye steaks à 150 gram per stuk
  • zout en peper
  • boter
  • 1 el bloem
  • 150 ml runderfond
  • 250 ml slagroom
  • 2 el gestampte peperkorrels
  • scheutje donker bier
  • 1 el worcestershiresaus
  • grof zeezout

Instructies

Smashed potatoes

  • Was de aardappels goed af en verwijder eventuele oneffenheden. Laat de schil er om en laat de aardappels heel. Kook ze in ruim gezouten water in 20 tot 25 minuten zacht. Laat ze even afkoelen zodat je ze niet meer te warm zijn om op te pakken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aardappels op. Plet ze met een pureestamper of vork totdat ze nog een centimeter of 2 hoog zijn. Leg op elke geplette aardappel een klontje boter en doe er wat zout en peper over. Rasp vervolgens wat Parmezaanse kaas over elke aardappel en bak ze in 30 tot 45 minuten mooi bruin en krokant.

Gebakken worteltjes

  • Was de worteltjes goed en snijd het loof er vanaf. Verhit de boter in een grote platte pan. Leg hier de worteltjes (naast elkaar) en de tijm in en breng op smaak met peper en zout. Bak ze in ongeveer 30 minuten zacht op middelhoog vuur. Keer regelmatig.

Ribeye steaks met pepersaus

  • Zorg dat de ribeye steaks op kamertemperatuur zijn en dep ze goed droog. Je kunt de steaks bakken als de aardappels en worteltjes gaar zijn. Deze kun je namelijk prima warm houden in de oven of in de pan. Verwarm een flinke klont boter in de pan en kruid de ribeye steaks met zout en peper.
  • Bak ze op middelhoog vuur aan één kant totdat de bruining tot ongeveer halverwege de steak is opgetrokken. Draai ze om en bak ze nog zo'n 2 minuutjes op de andere kant. Als je er op drukt met een vork moeten ze nog licht meeveren. Ze moeten ongeveer aanvullen als de muis van je hand. Haal de ribeye steaks uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Pepersaus

  • Gebruik dezelfde pan als waar je de steaks in hebt gebakken. Voeg de bloem toe aan de boter en aanbaksels en bak deze een paar minuutjes totdat de bloem gaar is. Voeg dan het fond, het bier, de worcestershiresaus en de slagroom toe.
  • Stamp de peperkorrels grof in een vijzel en doe deze bij de saus. Breng de saus op smaak met grof zeezout en laat 'm inkoken tot een mooie dikke saus. Serveer de ribeye steaks met de smashed potatoes, gebakken worteltjes en pepersaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling