Turks brood bakken (verbeterd recept)

Turks brood bakken (verbeterd recept)

Brood bakken is dus niet echt mijn sterkste punt.. Ik had dan ook verschillende pogingen nodig om dit brood goed te krijgen. Gelukkig werd het wel elke keer een stukje beter! En de laatste keer (deze dus) was ik dan ook erg tevreden met het resultaat!

Een mooi zacht en smaakvol Turks brood. Met lekker veel sesamzaadjes erop. Want dat ziet er niet alleen leuk uit, maar dat is ook nog eens heel erg lekker! Ik serveerde dit brood met wat (zelf gekochte :p) dipjes als borrelhapje. Maar je kunt het natuurlijk ook eten bij een soepje, tajine of curry of iets dergelijks. Of als ontbijt of lunch natuurlijk!

Zorg wel dat je even de tijd hebt. Turks brood maken is niet per se veel werk, maar door de rijstijd is het wel handig als je thuis bent. Je moet tussendoor namelijk regelmatig wachten voordat je weer verder kunt. Maar dan heb je dus wel dit heerlijke helemaal zelf gebakken Turks brood! Zeker de moeite waard 🙂

Smakelijk!

Turks brood 2.0: Super luchtig Turks brood bakken
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Turks brood bakken (verbeterd recept)

Voorbereiding 20 min
Bereiding 20 min
Rijzen + Stretch & Fold:4 uur
Porties: 1 Turks brood
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • standmixer met deeghaak

Ingrediënten

  • 200 ml volle melk
  • 120 ml lauwwarm water
  • 1,5 el witte basterdsuiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem
  • 60 ml zonnebloemolie (of arganolie)
  • 1 el zout
  • 2 el sesamzaadjes
  • extra zonnebloemolie

Topping

  • 1 el bloem
  • 5 el melk
  • witte en zwarte sesamzaadjes

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk en het water tot lauwwarm. Doe dit samen met de suiker en gist in een ruime kom. Roer even door elkaar met een vork en laat 10 minuutjes staan totdat je gist begint te schuimen. Schuimt je gist niet? Dan is je vloeistof wellicht te heet of je gist niet meer goed. Begin dan opnieuw, anders gaat je deeg niet rijzen.
  • Voeg de bloem en zonnebloemolie (60 ml) toe en kneed alles in 10 minuten tot een mooi soepel deeg. Voeg dan het zout en 2 el sesamzaadjes toe en kneed nog 5 minuten door. Het makkelijkste is om dit in de standmixer te doen. Heb je die niet? Dan kun je het beste een mixer met deeghaken gebruiken. Het deeg is vrij plakkerig (hoge hydratatie) waardoor met de hand kneden eigenlijk niet gaat.
  • Doe een klein beetje zonnebloemolie in een kom en leg hier de deegbal in. Draai 'm een keer om zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie. Pak de kom in met een plastic zak en laat een uur rijzen op een warm plekje totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.

Stretch & Fold

  • Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
  • Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en draai deze om.
  • Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 30 minuutjes afgedekt rijzen.

Vormen

  • Leg een vel bakpapier klaar en strooi hier wat bloem op. Leg hier vervolgens de deegbal op. Trek voorzichtig de zijkanten van het deeg wat uit totdat je een mooie platte ronde deeglap hebt. Ben voorzichtig met luchtbellen, deze wil je niet kapotmaken. Door deze luchtbellen wordt je brood namelijk zo mooi luchtig. Laat nog zo'n 30 minuten rusten, losjes afgedekt met plastic(folie).
  • Verwarm de oven met pizzasteen (of bakplaat er in) tot 200 graden. Druk met een mes een mooi patroon in het brood: grote cirkel met daarin een groot ruitpatroon. Meng de bloem met de melk (totdat je geen klontjes meer hebt) en bestrijk hier je brood mee. Bestrooi vervolgens met de witte en zwarte sesamzaadjes.
  • Bak het Turks brood in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven of totdat ie mooi bruin is. Dek af met een droge theedoek als het brood uit de oven komt en geniet!

1 thought on “Turks brood bakken (verbeterd recept)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling