Turks brood bakken

Turks brood bakken

Brood bakken is dus niet echt mijn sterkste punt.. Ik had dan ook drie pogingen nodig om dit brood goed te krijgen. Gelukkig werd het wel elke keer een stukje beter! En de laatste keer (deze dus) was ik dan ook erg tevreden met het resultaat!

Een mooi zacht en smaakvol Turks brood. Met lekker veel sesamzaadjes erop. Want dat ziet er niet alleen leuk uit, maar dat is ook nog eens heel erg lekker! Ik serveerde dit brood met wat (zelf gekochte :p) dipjes als borrelhapje. Maar je kunt het natuurlijk ook eten bij een soepje, tajine of curry of iets dergelijks. Of als ontbijt of lunch natuurlijk!

Zorg wel dat je even de tijd hebt. Turks brood maken is niet per se veel werk, maar door de rijstijd is het wel handig als je thuis bent. Je moet namelijk 2 keer een uurtje wachten voordat je weer verder kunt. Maar dan heb je dus wel dit heerlijke helemaal zelf gebakken Turks brood! Zeker de moeite waard 🙂

Smakelijk!

Turks brood bakken
0 van 0 stemmen

Turks brood bakken

Voorbereiding 20 min
Bereiding 20 min
Rijzen:2 uur
Porties: 1 Turks brood
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • standmixer met deeghaak

Ingrediënten

  • 200 ml volle melk
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1,5 el witte basterdsuiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 el zout

Topping

  • 1 eidooier
  • 2 el melk
  • witte en zwarte sesamzaadjes

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauwwarm. Doe dit samen met het water, de suiker en gist in een ruime kom. Roer even door elkaar en laat 10 minuutjes staan totdat je gist begint te schuimen. Schuimt je gist niet? Dan is je vloeistof wellicht te heet of je gist niet meer goed. Begin dan opnieuw, anders gaat je deeg niet rijzen.
  • Voeg de bloem en zonnebloemolie toe en kneed alles in 10 minuten tot een mooi stevig deeg. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Het makkelijkste is om dit in de standmixer te doen. Heb je die niet? Dan kun je lekker handmatig aan de slag!
  • Doe een klein beetje zonnebloemolie in een kom en leg hier de deegbal in. Draai 'm een keer om zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie. Leg er een warme vochtige theedoek overheen en laat een uur rijzen op een warm plekje totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe hier een beetje bloem op. Stort het deeg er op uit en druk plat tot ongeveer 4 à 5 cm dikte. Leg er dan een droge theedoek overheen en laat nog zo'n half uur tot uur rijzen totdat ook dit weer in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Kerf een mooi patroon in het brood met een mes: grote cirkel met daarin een groot ruitpatroon. Kluts de eidooier met de melk en bestrijk hier je brood mee. Bestrooi vervolgens met de witte en zwarte sesambroodjes en bak het Turks brood in 20 minuten af in de voorverwarmde oven. Dek af met een droge theedoek als het deeg uit de oven komt en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling