Boerenjongens cake

Boerenjongens cake

Ben jij ook iemand die altijd voor malaga- of boerenjongens ijs gaat in de ijssalon? Dan is dit recept voor jou! Oké het is geen ijs, maar het is wel voor mensen met een voorliefde voor rumrozijnen, of boerenjongens. In dit recept laat ik de rozijnen zelf wellen in de rum (met suiker), maar je kunt ook gewoon een potje boerenjongens kopen als je daar van houdt. Dat maakt dit recept ook wat sneller en het zal vast ook hartstikke lekker zijn!

Verder is het eigeniljk gewoon een simpel cake recept. Met dan nog wat extra vanille en slagroom, omdat dat de cake in mijn ogen nog net wat lekkerder maakt. En zo krijg je dus een heerlijke smeuïge cake met lekkere sappige rozijnen er in. Super easy om te maken, en heel erg lekker!

Ik nam de cake mee naar mijn werk en daar genoten mijn collega’s er erg van. Maar op een verjaardag bijvoorbeeld, bij de koffie of thee, zal ie het ook zeker goed doen! Lijkt een beetje op een zoet stuk krentenbrood :p Met een vleugje rum dan. Want door het bakken, wordt de rumsmaak wel iets minder. Maar daardoor zeker niet minder lekker hoor!

Geniet ervan 🙂

Boerenjongens cake
Pin recept Delen op Facebook
3.50 van 2 stemmen

Boerenjongens cake

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 1 uur
Wellen:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 20 minuten
Porties: 1 cake
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Rumrozijnen (boerenjongens)

  • 200 gram sultana rozijnen
  • 100 ml rum
  • 1 el bruine suiker

Cake

  • 200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout

Instructies

Rumrozijnen

  • Roer de rozijnen, rum en bruine suiker in een pannetje goed door elkaar. Verhit dit en zet het gas uit. Laat dit ongeveer een half uurtje wellen, roer regelmatig. Verhit ze opnieuw en laat weer een half uurtje wellen onder regelmatig roeren.

Cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de boter in blokjes en mix met de lichtbruine basterdsuiker en het merg van het vanillestokje tot een mooi luchtig mengsel.
  • Als je een luchtig mengsel hebt, kun je 1 voor 1 de eieren toevoegen. Voeg telkens pas een nieuw ei toe als de vorige volledig is opgenomen door het beslag. Mix er vervolgens de slagroom door.
  • Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel en het mespunt zout toe en mix dit door het beslag. Als je een mooi egaal beslag hebt kun je de rumrozijnen met het vocht waarin je ze hebt geweld, toevoegen.
  • Vet een cakevorm in en stort het beslag in de cakevorm en strijk het glad. Bak de cake in 1 uur gaar in de voorverwarmde oven. Check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Zit er nog ongaar beslag aan? Bak de cake dan nog een minuut of 5 tot 10 langer. Totdat de satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake een half uurtje afkoelen in het cakeblik. Leg vervolgens een theedoek over de cake. Draai de cake om en schud 'm zo uit het cakeblik. Laat de cake volledig afkoelen op een afkoelrek of ovenrooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.