Babka met appel, kaneel en boerenjongens

Babka met appel, kaneel en boerenjongens

Babka is top! Babka is een soort luchtig brioche brood en leent zich voor zowel zoete als hartige broden. Deze keer ging ik voor een zoete babka met appel, kaneel en boerenjongens. En ook deze was heerlijk! Een soort heel zacht en luchtig rozijnenbrood, maar dan ook nog met appel en lekker veel kaneel 🙂

Babka is het lekkerst als je het zo snel mogelijk opeet. Dan is het nog heerlijk luchtig en zacht. En misschien zelfs nog een beetje warm. Als je babka langer bewaart, kan het wat droog worden en dat is jammer natuurlijk.

Het lekkerst is als je de sneetjes babka nog bestrijkt met een beetje zachte roomboter en eventueel wat extra kaneel(suiker), maar je kunt ‘m ook gewoon zo eten. Smaakvol genoeg in ieder geval! Serveer als tussendoortje, neem een plakje mee als lunch of maak het voor een brunch of lunch.

Smakelijk!

Babka met appel, kaneel en boerenjongens
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Babka met appel, kaneel en boerenjongens

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Rijzen:2 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur
Porties: 1 babka
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 70 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el kaneelsuiker
  • 330 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • 100 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 el zout

Vulling

  • 2 appels bijv. Pink Lady
  • 50 gram kaneelsuiker
  • 100 gram boerenjongens (uitgelekt)

Topping

  • extra kaneelsuiker

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk tot lauwwarm, doe dit samen met de gist en suiker in een ruime kom. Roer even door met een vork en laat 10 minuutjes staan tot het begint te schuimen.
  • Gaat het niet schuimen? Dan kan het zijn dat je melk te heet was (daardoor gaat je gist dood) of je gist was oud, waardoor het niet meer werkt. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg na 10 minuten de bloem en eieren toe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak). Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
  • Voeg na alle boter het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.

Vulling

  • Maak ondertussen de vulling. Maak de appels schoon en snijd ze in stukjes.
  • Meng dit met de kaneelsuiker en uitgelekte boerenjongens. Zet opzij totdat je het nodig hebt.

Babka maken

  • Bebloem je aanrechtblad en stort hier het deeg op uit en rol het met de deegroller uit tot een rechthoekig deeglap (ongeveer 0,5 – 1 cm dik).
  • Verdeel de vulling over de deeglap.
  • Rol het deeg vervolgens in de lengte op, zodat je een mooie lange deegrol krijgt.
  • Snijd de deegrol met een scherp mes doormidden en draai de 2 losse strengen een paar keer zodat de vulling er niet meer zo makkelijk uitvalt.
  • Draai de strengen deeg vervolgens om elkaar heen zodat je een soort twister krijgt. Knijp de uiteinden van het deeg goed dicht.
  • Vet een groot cakeblik (of een broodvorm) in met boter of olie en leg hier de babka in. Strooi alle vulling die er uit is gevallen over het deeg heen.
  • Dek af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warm plekje.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en verdeel nog wat extra kaneelsuiker over de babka.
  • Bak de babka in 30 minuten mooi goudbruin.
  • Eet de babka als deze nog (lauw)warm is met wat roomboter en eventueel extra kaneel(suiker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.