Suikerbrood kaneel babka

Suikerbrood kaneel babka

Eigenlijk was het idee om gewoon suikerbrood te maken, maar ik was ook wel heel erg benieuwd hoe een suikerbrood zou smaken gemaakt van babka deeg, met wat extra kaneel.. Nou lekker dus! Ik wil zeker ook nog eens ’traditioneel’ Fries suikerbrood maken, maar dit was ook al heel erg lekker! En net een keer wat anders 🙂

Snijd een sneetje suikerbroodbabka af en smeer er wat ongezouten roomboter op. Als je van extra zoet houdt, kun je er nog wat extra kaneelsuiker overheen strooien! Het brood zelf is namelijk niet per se heel erg zoet, alleen de suikerchunks die er doorheen zitten 🙂

Lekker bij een brunch, ontbijt of high tea bijvoorbeeld! Of bak het voor vader- of moederdag voor bij het ontbijt op bed! Genoeg opties 🙂

Ps. Parelsuiker kun je online bij verschillende aanbieders kopen.

En geniet ervan!

Suikerbrood kaneel babka
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Suikerbrood kaneel babka

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Rijzen:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 1 babka
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 70 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 330 gram patentbloem
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 100 gram zachte boter (op kamertemperatuur)
  • 1 el zout

Vulling en topping

  • 100 gram zachte boter (op kamertemperatuur)
  • 2 el kaneel
  • 180 gram parelsuiker
  • melk
  • kaneelsuiker

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk tot lauwwarm, doe dit samen met de gist en suiker in een ruime kom. Roer even door met een vork en laat 10 minuutjes staan tot het begint te schuimen.
  • Gaat het niet schuimen? Dan kan het zijn dat je melk te heet was (daardoor gaat je gist dood) of je gist was oud, waardoor het niet meer werkt. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg na 10 minuten de bloem en eieren toe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak). Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
  • Voeg na alle boter het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door. Is je deeg nog wat plakkerig voeg dan een beetje bloem toe (per theelepel) todat het deeg niet meer aan de zijkanten van de kom plakt.

Babka vullen

  • Meng de zachte boter met de kaneel en zet klaar totdat je het nodig hebt.
  • Maak je aanrechtblad goed schoon en stort hier het deeg op uit. Rol het deeg met de deegroller uit tot een rechthoekig deeglap (ongeveer 0,5 – 1 cm dik).
  • Bestrijk het deeg met de kaneelboter en strooi er een deel van de parelsuiker overheen (bewaar wat voor de bovenkant van je babka)
  • Rol het deeg vervolgens in de lengte op, zodat je een mooie lange deegrol krijgt.
  • Snijd de deegrol met een scherp mes doormidden en maak van de 2 strengen een soort brood twister. Draai goed vaak zodat de vulling mooi verdeeld zit door het brood.
  • Vet een groot cakeblik (of een broodvorm) in met boter of olie en bedek de zijkanten met suiker.
  • Leg hier de broodvlecht in. Knoop een grote pedaalemmerzak om het deeg heen en zet op een warm plekje om te rijzen. Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen, totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de bovenkant van je babka met wat melk en strooi hier wat kaneelsuiker en de achtergehouden parelsuiker overheen.
  • Bak de babka in 30 minuten mooi bruin. Laat even afkoelen in het cakeblik (met een theedoek ervoer). Haal daarna het brood uit het blik en laat volledig afkoelen onder een theedoek.
  • Eet de sneetjes babka met wat boter en eventueel extra kaneelsuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.