Babka met rode pesto en gerookte amandelen

Babka met rode pesto en gerookte amandelen

Ik maakte al een keer babka met groene pesto, maar ik wilde ‘m ook nog een keer maken met rode pesto en zongedroogde tomaatjes. Toen bedacht ik me dat gerookte amandelen en lekker veel kaas er ook wel lekker bij zouden zijn! Want wat wordt er nou niet beter door kaas en nootjes?

Van origine is een babka een zoet brood. Maar ik vind juist dat het zoete brioche-achtige brood heerlijk past bij een hartige vulling! Dus vandaar dat ik toch weer ging voor een hartige babka. Betekent niet dat ik niet ook een keer voor een zoete variant ga hoor 🙂 Het is zo’n lekker brood, dat er zeker nog veel andere varianten volgen!

Het duurt wel even om een babka te maken. Niet dat het echt moeilijk is. Maar het kneden van het deeg duurt lang, omdat je de boter maar beetje bij beetje toevoegt. En vervolgens moet het deeg ook nog bijna 2 uur rijzen. Trek er dus wel even een ochtend of middag voor uit. Maar jeetje dan heb je ook wel echt het allerlekkerste pestobrood dat je kunt bedenken! Elke minuut waard dus 🙂

Geniet ervan!

Babka met rode pesto, gerookte amandelen en mozzarella
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Babka met rode pesto en gerookte amandelen

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 1 babka
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • broodvorm of cakevorm

Ingrediënten

Deeg

  • 70 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 330 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • 100 gram zachte boter
  • 1 el zout

Vulling

  • 1 bakje koelverse rode pesto
  • 4 el zongedroogde tomaatjes julienne gesneden
  • 1 zakje gerookte geroosterde amandelen
  • 1 zakje geraspte mozzarella

Instructies

Deeg maken

  • Verwarm de melk tot lauwwarm, doe dit samen met de gist en suiker in een ruime kom. Roer even door met een vork en laat 10 minuutjes staan tot het begint te schuimen.
  • Gaat het niet schuimen? Dan kan het zijn dat je melk te heet was (daardoor gaat je gist dood) of je gist was oud, waardoor het niet meer werkt. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg na 10 minuten de bloem en eieren toe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak). Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
  • Voeg na alle boter het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.

Babka maken

  • Bebloem je aanrechtblad en stort hier het deeg op uit en rol het met de deegroller uit tot een rechthoekig deeglap (ongeveer 0,5 – 1 cm dik).
  • Bestrijk het deeg met de pesto, vervolgens met de reepjes zongedroogde tomaten. Hak de amandelen grof en verdeel hiervan een deel over de pesto (houd wat achter voor de bovenkant).
  • Verdeel ook de helft van de geraspte mozzarella over de pesto.
  • Rol het deeg vervolgens in de lengte op, zodat je een mooie lange deegrol krijgt.
  • Snijd de deegrol met een scherp mes doormidden en maak van de 2 strengen een soort brood twister. Draai goed vaak zodat de vulling mooi verdeeld zit door het brood.
  • Vet een groot cakeblik (of een broodvorm) in met boter of olie en leg hier de broodvlecht in.
  • Dek af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warm plekje.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de geraspte mozzarella en de rest van de amandelen over de gerezen babka heen (zoveel als jou zelf lekker lijkt) en bak de babka in 30 minuten mooi goudbruin.
  • Eet de babka als deze nog (lauw)warm is met wat zeezoutboter of extra pesto!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling