Tortellini al brodo: Tortellini in kippenbouillon

Tortellini al brodo: Tortellini in kippenbouillon

Toen ik vorig jaar in Bologna was, heb ik natuurlijk veel gerechten gegeten die uniek zijn voor die streek. Waaronder een heerlijk bordje tortellini al brodo. Ik had er geen superhoge verwachtingen van, want hoe speciaal kan tortellini in bouillon nou zijn? Maar het was echt superlekker! De bouillon zat ramvol smaak en de heerlijke kleine zachte tortellini’s waren deeghapjes from heaven. Dit moest ik dus zelf eens proberen te maken. Ruim een half jaar later waagde ik me er eindelijk aan!

En ondanks dat het helaas niet net zo goddelijk is geworden als de tortellini al brodo die ik in Bologna atis dit gerechtje gelukkig tóch superlekker geworden! Een heerlijke smaakvolle bouillon met kleine smaakbommetjes er in. De bouillon heeft al heel veel smaak doordat je deze zelf trekt én je er ook parmezaankorsten in doet. En de kleine tortellini’s in de soep zitten ook vol smaak door de heerlijke mortadella, pancetta en parmezaanse kaas die er in zit.

Al met al dus weer een superlekker gerecht wat ik iedereen aanraad. Ik maakte overigens lekker veel pasta zodat ik nog een voorraadje in de vriezer heb. Als je de tortellini goed met bloem bestrooit en deze even onafgedekt laat drogen, kun je ze prima invriezen. Zorg dan wel dat je voldoende bloem over je tortellini strooit. Op die manier zorg je ervoor dat ze niet aan elkaar gaan plakken. En vervolgens kook je ze zo’n 5 tot 6 minuutjes en serveer je er bijvoorbeeld een botersausje met knoflook en salie bij en natuurlijk wat parmezaanse kaas. Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn, zeker niet als je Italiaans kookt 🙂

Smakelijk!

Tortellini al brodo: Tortellini gevuld met gehakt en mortadella in een kippenbouillon

Tortellini al brodo: Tortellini in bouillon

Voorbereiding 1 uur
Soep trekken3 uur
Totale bereidingstijd: 4 uur
Porties: 4 personen

Extra benodigdheden

  • pastamachine

Ingrediënten

Kippenbouillon

  • 2 kippenbouten (ongeveer 500 gram)
  • 2 runderschenkels
  • 2 rode uien
  • 2 winterpenen
  • 2 - 3 parmezaankorsten
  • zout en peper

Tortellini

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie
  • 200 gram varkensgehakt (evt. uit een varkensbraadworst)
  • 100 gram pancetta
  • 100 gram mortadella
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • peper (en evt. zout)

Instructies

  • Maak de uien schoon en snijd deze in stukken. Snijd ook de wortels in stukken. Doe dit samen met de kip en de runderschenkels in een grote soeppan met zoveel water dat alles ruim onderstaat. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 2 tot 3 uurtjes trekken. Breng eventueel op smaak met peper en zout

Tortellini

  • Ondertussen kun je de tortellini maken. Kneed voor het pastadeeg de bloem en eieren met een snuf zout en een scheut goede olijfolie tot een mooi donkergeel stevig deeg. Rol op tot een bal, pak ik met plasticfolie en laat een half uurtje rusten.
  • Ondertussen kun je de vulling maken. Doe het gehakt in een kom (of haal het eerst uit de braadworsten). Snijd de pancetta en mortadella in kleine stukjes. Rasp de parmezaanse kaas. Doe de mortadella, pancetta, parmezaanse kaas en het ei in de kom met het gehakt en kneed door tot een mooi egaal mengsel. Breng op smaak met wat peper.

Pastadeeg uitrollen

  • Nu kun je het pastadeeg uitrollen. Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plastic folie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Tortellini is het lekkerst met zo dun mogelijk deeg. Ik rol het zelf altijd uit tot de één na dunste stand op de machine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten met koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Tortellini vullen

  • Snijd je deeg in vierkanten. Afhankelijk van hoe groot je de tortellini wil maken, snijd je ook je vierkantjes uit. Leg een lepeltje vulling in het midden van het deeglapje. Maak het deeg rondom de vulling nat met wat water. Vouw je tortellini dicht door 2 hoeken (tegenover-liggende) tegen elkaar te vouwen en goed dicht te drukken. Vouw nu ook andere 2 hoeken naar elkaar toe. Doe dit totdat het deeg en de vulling op is. Leg je tortellini op een met bloem bestoven theedoek en strooi er ook nog wat bloem overheen.

Bouillon zeven

  • Zeef de bouillon en vang deze op in een kleinere pan. Kook hier de tortellini in 5 minuutjes in gaar. Breng de tortellini al brodo op smaak met wat extra geraspte parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *