Tortellini met salsiccia en truffelsaus

Tortellini met salsiccia en truffelsaus

Sinds ik deze heerlijke Italiaanse venkelworstjes heb geproefd ben ik om.. Je kunt hier namelijk zóveel lekkere dingen mee maken! Of je de worstjes nou heel laat, in stukjes snijdt of de vulling eruit haalt en die verwerkt in je recept, het is altijd lekker 🙂

In dit recept haal ik de vulling uit de salsiccia worstjes om deze te verwerken in de vulling van de pasta. Ik maak er een lekkere smeuïge hartige vulling van door de worstjes de combineren met ricotta, truffel en nootmuskaat.

In combinatie met de heerlijke zelfgemaakte truffelsaus krijg je echt een fantastisch gerecht! Het maken van de pasta kost je even wat tijd, maar het is echt elke minuut waard. Want zelfgemaakte gevulde pasta is de beste pasta!

Geniet ervan 🙂

Tortellini met salsiccia en truffelsaus
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Tortellini met salsiccia en truffelsaus

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • mespunt zout
  • scheutje olijfolie

Pastavulling

  • 300 gram salsiccia alleen de vulling
  • 100 gram ricotta
  • 1 ei
  • 1 el truffelpuree
  • 0,5 tl verse nootmuskaat
  • 1 tl gemalen venkel
  • 40 gram geraspte parmezaanse kaas

Truffelsaus

  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 tl truffelpuree
  • 200 ml runderfond
  • 100 ml kookroom

Topping

  • verse tijm
  • parmezaanse kaas

Instructies

Pastadeeg

  • Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
  • Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt.
  • Als je je vinger zachtjes in de deegbal drukt, moet het deeg vanzelf terugveren naar de originele vorm.
  • Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Vulling maken

  • Haal de vulling uit de Italiaanse worstjes. Meng dit (met een vork) goed met de ricotta, het ei, de truffelpuree en gemalen venkel. Breng op smaak met nootmuskaat en parmezaanse kaas en meng alles goed door elkaar.

Truffelsaus

  • Verhit de boter in een steelpannetje en bak hier de bloem een paar minuutjes in totdat deze niet meer rauw is. Voeg dan de runderfond en truffelpuree toe. Roer goed door en laat inkoken tot een mooie saus. Roer er dan de kookroom doorheen en laat nog even kort inkoken.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
  • Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat.
  • Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine (op elke machine anders). Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en steek mooie rondjes uit het deeg.
  • Schep een lepel vulling in het midden van het deeglapje. Maak met je vinger de randjes van het deeglapje nat.
  • Vouw het deeg dubbel en druk de randjes dicht. Haal nu de punten naar elkaar toe en vouw het daar ook dicht.
  • Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de tortellini op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Pasta koken

  • Kook de pasta in ruim gezouten water al dente in 5 minuutjes. Serveer de pasta direct met de saus en garneer met wat verse tijm en geraspte parmezaanse kaas

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.