Tortellini met salie botersaus en pijnboompitjes

Tortellini met salie botersaus en pijnboompitjes

Tegenwoordig maak ik extra veel pasta wanneer ik zelf verse pasta maak. Je kunt gevulde pasta namelijk hartstikke goed invriezen! Dus toen ik verse tortellini maakte voor mijn tortellini al brodo, maakt ik ook wat extra grotere tortellini om in te vriezen.En daardoor kon ik vanavond een heerlijk bordje verse zelfgemaakte pasta eten, zonder dat ik lang in de keuken hoefde te staan. Overigens is zo’n zakje zelfgemaakte pasta ook een superleuk cadeautje voor een verjaardag.

Wil je ook een grotere hoeveelheid pasta in een keer maken? Je kunt de gevulde pasta’s prima wat langer bewaren. Ik liet ze een uurtje drogen op een met bloem bestoven theedoek. Strooi dan ook wat bloem over de pasta. Als de tortellini niet meer plakt, kun je ze in vriezen. Ik verdeelde ze in zakjes van 150 gram, dat is voldoende voor 1 persoon, strooide nog wat bloem bij de pasta in het zakje en hoppa zo de vriezer in. Je kunt ze zo best een paar maandjes bewaren.

Gebruik je de tortellini nadat je ze hebt ingevroren? Kook ze dan als ze bevroren zijn, wel ietsjes langer dan in onderstaand recept. Zo’n 7 minuten zou voldoende moeten zijn. En geef eens een keer een zakje zelfgemaakte tortellini cadeau, gegarandeerd succes! Of geniet er lekker zelf van als je een keertje zin heb in lekker eten zonder lang in de keuken te staan. Echt een cadeautje dit!

Smakelijk 🙂

Tortellini met vleesvulling en een salie botersaus met pijnboompitten

Tortellini met salie botersaus en pijnboompitten

Voorbereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Extra benodigdheden

  • pastamachine

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem
  • 3 eieren
  • mespunt zout
  • scheut olijfolie

Vulling

  • 200 gram varkensgehakt (uit een braadworst)
  • 100 gram pancetta
  • 100 gram mortadella
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • peper (en evt. zout)

Saus

  • 75 gram pijnboompitten
  • 75 gram roomboter
  • 2 takjes verse salie
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • parmezaanse kaas

Instructies

Tortellini maken

  • Kneed voor het pastadeeg de bloem en eieren met een snuf zout en een scheut goede olijfolie tot een mooi donkergeel stevig deeg. Rol op tot een bal, pak ik met plasticfolie en laat een half uurtje rusten.
  • Ondertussen kun je de vulling maken. Doe het gehakt in een kom (of haal het eerst uit de braadworsten). Snijd de pancetta en mortadella in kleine stukjes. Rasp de parmezaanse kaas. Doe de mortadella, pancetta, parmezaanse kaas en het ei in de kom met het gehakt en kneed door tot een mooi egaal mengsel. Breng op smaak met wat peper (en evt. zout).

Pastadeeg uitrollen

  • Nu kun je het pastadeeg uitrollen. Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plastic folie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. tortellini is het lekkerst met zo dun mogelijk deeg. Ik rol het zelf altijd uit tot de één na dunste stand op de machine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten met koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Tortellini vullen

  • Snijd je deeg in vierkanten. Afhankelijk van hoe groot je de tortellini wil maken, snijd je ook je vierkantjes uit. Leg een lepeltje vulling in het midden van het deeglapje. Maak het deeg rondom de vulling nat met wat water. Vouw je tortellini dicht door 2 hoeken (tegenover-liggende) tegen elkaar te vouwen en goed dicht te drukken. Vouw nu ook andere 2 hoeken naar elkaar toe. Doe dit totdat het deeg en de vulling op is. Leg je tortellini op een met bloem bestoven theedoek en strooi er ook nog wat bloem overheen.

Salie botersaus

  • Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan lichtbruin. Doe ze over in een kommetje. Smelt de boter in dezelfde pan. Snijd de salieblaadjes in reepjes en maak de knoflook schoon. Pers de knoflook uit en bak samen met de reepjes salie in de boter totdat je keuken lekker naar knoflook ruikt. Voeg dan de pijnboompitten toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de tortellini in 5 minuutjes al dente in gezouten water en schep ze om met de saus. Bestrooi met wat extra parmezaanse kaas en serveer met een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling