Pita souvlaki

Pita souvlaki

In Griekenland at ik het bijna elke dag: die heerlijke zachte fluffy pitabroodjes. Daar vaak met gyros, maar ook een paar keer met souvlaki. En ondanks dat ik gyros nog heel graag een keer zelf wil maken, is souvlaki toch een stukje makkelijker en ook nog eens heel erg lekker! Voor de volgende pita, ga ik deze aan de slag met zelfgemaakte gyros!

Ik weet niet of je wel eens pitabroodjes in Griekenland hebt gegeten, maar daar zijn ze echt zo anders en zoveel lekkerder dan hier. Ik vind de pitabroodjes in de supermarkt namelijk altijd zo droog en hard, dat ik ze eigenlijk niet meer eet. Zeker niet nu ik weet hoe makkelijk het is om deze pitabroodjes zelf te maken!

De meeste tijd van dit recept zit namelijk in het wachten. Het wachten op het rijzen van het deeg en het wachten op het intrekken van de marinade. En tijdens het wachten, kun je prima nog wat andere dingen doen 🙂 Lekker buiten in het zonnetje genieten van een koud biertje of glas wijn. Mogelijkheden genoeg! Geloof mij vooral, deze moeite en tijd wil je zeker nemen!

Smakelijk 🙂

Pita souvlaki
Pin recept Delen op Facebook
5 van 3 stemmen

Pita souvlaki

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Wachttijd:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 6 broodjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Pitabroodjes

  • 350 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el zout
  • 1 el suiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 150 ml water

Souvlaki

  • 700 – 800 gram schouderkarbonade
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el gedroogde oregano
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper

Instructies

Pitabroodjes

  • Mix alle droge ingrediënten in een mengkom en giet er langzaam de natte ingrediënten bij. Mix met de standmixer (of kneed met de hand) in ongeveer 10 minuutjes tot een mooi soepel deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat in de mengkom ongeveer een uurtje rijzen totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.

Souvlaki

  • Snijd de schouderkarbonade van het bot af en snijd het vlees in blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng het vlees met de knoflook, de rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen (kan dezelfde citroen zijn), de oregano, olijfolie en zout en peper naar smaak. Dek dit af en zet in de koelkast.

Pitabroodjes bakken

  • Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol ze op een met bloem bebloemd aanrechtblad uit tot mooie platte rondjes. Prik de bovenkant lichtjes in met een vork. Bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie ongeveer 2 minuten op de ene kant, draai ze om en bak nog zo'n minuutje op de andere kant. Doe dit totdat je alle pita's hebt gebakken. Houd ze warm onder een theedoek.

Souvlaki bakken

  • Rijg het vlees aan spiezen voordat je het op de barbecue of in de grillpan in zo'n 10 minuten gaar grillt. Haal het vlees van de spiezen. Vouw het pitabroodje dubbel en doe hier het vlees tussen. Serveer er eventueel wat yoghurt, knoflooksaus of tzatziki bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.