Sinds ik een paar weken geleden op vakantie ben geweest in Griekenland, stond souvlaki op mijn to cook lijstje. En nu had ik er eindelijk eens tijd voor gemaakt! Ik heb ze op de barbecue gebakken, maar je kunt ze ook prima in de (grill)pan of op een grillplaat bakken.
Je marineert deze heerlijke varkensspiesen in lekker veel knoflook, citroensap en oregano. Eventueel kun je ook nog een scheutje witte wijn toevoegen als er geen kinderen mee eten 😉 Laat de souvlaki zo lang mogelijk marineren, dan trekken de smaken namelijk zo veel mogelijk in het vlees. En hoe meer smaak het vlees heeft opgenomen, hoe lekkerder het is!
Vervolgens kun je ze aan spiesen gaan rijgen en grillen. Ik gebruik varkensschouder, wat heerlijk mals vlees is. Varkensschouder is geschikt om kort te grillen of om te stoven. Bij deze souvlaki is het dus kort grillen. Let op dat je ze dus niet te droog bakt, dat zou zonde zijn! Ze mogen zelfs nog een klein beetje roze zijn van binnen. Liever dat, dan dat ze overgaar zijn 😉
Extra lekker met zelfgebakken Griekse pitabroodjes!
Smakelijk!
Griekse Souvlaki spiezen
Ingrediënten
- 700 gram schouderkarbonade
- 1 citroen
- 4 teentjes knoflook
- 2 el gedroogde oregano
- scheutje olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Snijd de schouderkarbonade van het bot af en snijd het vlees in blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Meng het vlees met de knoflook, de rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen (kan dezelfde citroen zijn), de oregano, olijfolie en zout en peper naar smaak.
- Dek dit af en zet dit zolang mogelijk in de koelkast. Rijg het vlees aan spiezen voordat je het op de barbecue of in de grillpan in 10 tot 15 minuten gaar grillt. Lekker met wat zelfgemaakte tzatziki of opgeklopte yoghurt.