Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes

Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes

Sinds ik in Griekenland de echte heerlijke zachte pita’s heb gegeten, kun je mij echt niet meer gelukkig maken met die harde droge broodjes die je hier in Nederland krijgt. Echt, het verschil kan niet groter zijn! De Griekse pita’s zijn zo heerlijk zacht en fluffy, dat het eten van een pita gyros (of pita souvlaki) echt naar een next level wordt getild. En nu ik dus ontdekt heb dat je deze heerlijke zachte Griekse pitabroodjes zo makkelijk zelf kunt maken, denk ik ook niet dat ik ooit nog die harde pita’s uit de supermarkt ga eten. Want man, wat is dit lekker zeg!

En het is niet zo heel moeilijk. Je moet alleen even wat geduld hebben voor het laten rijzen van het deeg, dat kost je namelijk zeker wel een uurtje. Het rollen en bakken van de pita’s is vervolgens zo gedaan. En heb je er te veel, dan kun je ze prima een dagje (in de koelkast, afgedekt) bewaren. Ik warmde ze de volgende dag een minuutje op in de magnetron en ze waren weer superzacht en lekker! Eventueel kun je de pita’s ook goed ingepakt invriezen – opwarmen in de magnetron en/of even opbakken in de pan.

Zelf heb ik eigenlijk alle ingrediënten voor het deeg standaard in huis, dus heb je dat ook, dan kun je er direct mee aan de slag! Fijn om het deeg even tussendoor te maken, daarna moet het toch nog een uurtje rijzen. Hoef je ze voor het eten alleen nog maar even uit te rollen en te bakken! En dat tilt je maaltijd écht naar het volgende niveau, zó lekker!

Smakelijk 🙂

Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes
Pin recept Delen op Facebook
4.37 van 30 stemmen

Pitabroodjes: De echte Griekse pita

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Rusttijd:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 6 pitabroodjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

 • 380 gram bloem
 • 7 gram gedroogde gist
 • 1 el suiker
 • 1 el olijfolie
 • 100 ml melk lauwwarm
 • 150 ml water lauwwarm
 • 1 el zout

Instructies

 • Mix alle droge ingrediënten (behalve het zout) in een mengkom en giet er langzaam de natte ingrediënten bij. Mix met de standmixer (of kneed met de hand) in ongeveer 10 minuutjes tot een mooi soepel deeg.
 • Voeg het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten. Dek af met een vochtige theedoek en laat in de mengkom ongeveer een uurtje rijzen totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
 • Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol ze op een met bloem bebloemd aanrechtblad uit tot mooie platte rondjes. Dek de rest af onder folie of een theedoek wanneer je een bolletje deeg uitrolt. Prik de bovenkant van het uitgerolde deeg lichtjes in met een vork.
 • Bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie ongeveer 2 minuten op de ene kant, draai ze om en bak nog zo'n minuutje op de andere kant. Doe dit totdat je alle pita's hebt gebakken, voeg telkens wat nieuwe olijfolie toe. Houd ze warm onder een theedoek.

Notities

Lekker met zelfgemaakte souvlaki, shoarma of gyros!

28 gedachten over “Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes”

 • 5 sterren
  Niet normaal niet normaal zo lekker gewoon zo als het hoort te smaken 1 hap was genoeg . De herinneringen uit Griekenland kaboem precies zoals het daar smaakte

 • Hoi. Lekker recept, ik heb alleen je 1el zout vervangen voor 1tl zout. Maar verder heel simpel en lekker, precies zoals eten moet zijn.

   • 5 sterren
    Zette ook mijn vraagtekens bij een eetlepel zout (15 ml), net als jij vervangen door een theelepel (5 ml).
    Prima recept overigens!

    • Hi Pieter,

     Ik gebruik in hartige broodrecepten altijd 1 el zout en in zoete broodrecepten 1 tl. Werkt voor mij prima, maar ik eet denk ik ook wel relatief zout. Je kunt natuurlijk altijd de verhoudingen naar je eigen smaak aanpassen 🙂 Fijn dat het verder goed beviel!

  • Ja dat kan natuurlijk ook prima! Bedankt voor je reactie 🙂 Nu weet ik (en andere bezoekers) ook dat vegan met dezelfde verhoudingen dus ook werkt 😉 En natuurlijk heel fijn dat het lekker was!

  • Ja hoor! Probeer ze dan wel zo goed mogelijk (luchtdicht) in te pakken. Daarna, voordat je ze wil eten, laten ontdooien en nog even in de magnetron of koekenpan opwarmen ?

 • 5 sterren
  Ik wilde als verassing verse pitas en souvlaki maken voor mijn griekse vriend en zijn familie en was zooo lang op zoek naar een recept ervoor.
  Dit recept is perfect! Smaken heerlijk en goedgekeurd door mijn cypriotische schoonfamilie!

 • 5 sterren
  Wat een lekkere makkelijke broodjes, dankjewel. Ik heb ze met havermelk gemaakt ivm allergieën. Met pulled pork uit de slowcooker erbij was het echt genieten!
  Nu net weer gemaakt met een kruidenvariatie om straks met groenten en gehakt te eten. Genoeg gemaakt zodat m’n vriend ze morgen kan eten. Wat is volgens jou de beste manier om ze op te warmen?

  • Wat leuk om te horen! Ik warm ze meestal op in de magnetron, dan blijven ze nog heerlijk zacht. Je kunt ze ook eventjes in de pan opwarmen en dan weer warmhouden onder een theedoek, dan worden ze ook weer wat zachter.

 • 5 sterren
  Hoi Evie, ik heb ze laatst gemaakt en ze waren heerlijk! Binnenkort ga ik ze weer maken. Ik heb alleen een vraagje; toen ik de bolletjes uitrolde kromp het deeg. Het werden dus kleine pita broodjes haha. Nu ben ik nieuwsgierig of je wellicht weet hoe dit kan en wat ik voor de volgende keer anders kan doen? Thanks!

  • Hi Anique, Bedankt voor je reactie! Ik probeer ze altijd een beetje met mijn handen uit elkaar te trekken, dan blijven ze denk ik ook iets beter in vorm dan wanneer je ze alleen met de deegroller uitrolt. Misschien kun je dat eens proberen? Laat me vooral weten of het dan beter gaat, anders ga ik nog wat andere tricks bedenken!

 • 4 sterren
  Heb ze gemaakt de pita’s.. wel knoflook granulaat toegevoegd en in de kitchenaid ipv zelf kneden. En iets meer oregano.. zijn heerlijk. Oh ja en met hete zonnebloemolie met peterselie ingesmeerd en meteen onder de theedoek warm gehouden.. Die supermarkt troep heb ik nooit lekker gevonden. Gyros heb ik mijn recept voor ?

  • klinkt als heerlijke toevoegingen, bedankt voor je reactie! En wat je zegt inderdaad, die droge supermarkt troep lekker daar laten 😉

 • 3 sterren
  Vanavond volgens jouw recept gemaakt. Voorheen via ander ander recept. Vond ik de pita’s te vast.
  Nu zo gemaakt. Maar ik merkte dat met hete bron, pita’s bruin en knapperig worden! Da’s niet de bedoeling! Alles veel lager gezet en deksel op de pan ! Perfecte pitas!!

  • 3 sterren
   Ik ben zuurdesembakker, maar maak op de zondagen wel eens iets met gist. Ben zeer bekend met pitas, moet op lage/medium temperatuur een deksel op! Geen hoge temperatuur. Krijg je korsten en da’s geen pita

  • Hmm da’s gek, die van mij worden ook altijd lekker zacht op deze manier.. En ik vind de donkere plekken op de pita ook altijd lekker veel extra smaak toevoegen. Maar ik zal het ook eens op jouw manier proberen, misschien gaat er wel een wereld voor me open 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.