Pitabroodjes: De echte Griekse pita

Pitabroodjes: De echte Griekse pita

Sinds ik in Griekenland de echte heerlijke zachte pita’s heb gegeten, kun je mij echt niet meer gelukkig maken met die harde droge broodjes die je hier in Nederland krijgt. Echt, het verschil kan niet groter zijn! De Griekse pita’s zijn zo heerlijk zacht en fluffy, dat het eten van een pita gyros (of pita souvlaki) echt naar een next level wordt getild. En nu ik dus ontdekt heb dat je deze heerlijke zachte Griekse pitabroodjes zo makkelijk zelf kunt maken, denk ik ook niet dat ik ooit nog die harde pita’s uit de supermarkt ga eten. Want man, wat is dit lekker zeg!

En het is niet zo heel moeilijk. Je moet alleen even wat geduld hebben voor het laten rijzen van het deeg, dat kost je namelijk zeker wel een uurtje. Het rollen en bakken van de pita’s is vervolgens zo gedaan. En heb je er te veel, dan kun je ze prima een dagje (buiten de koelkast, afgedekt) bewaren. Ik warmde ze de volgende dag een minuutje op in de magnetron en ze waren weer superzacht en lekker!

Voor het maken van deze pita’s gebruikte ik producten die ik mocht uitproberen van Deleukstetaartenshop.nl, namelijk: goede tarwebloem en instant gist. Sinds ik wat meer aan het bakken ben, heb ik wel gemerkt dat er verschil zit tussen de goedkope bloem uit de supermarkt en de wat duurdere (biologische) bloem die je kunt vinden. Met goede bloem, krijg je ook een beter eindproduct. Geen overbodige luxe om in te investeren dus 🙂 Want als je toch de tijd neemt om zelf je broodjes te bakken, dan is het wel zo fijn als ze er ook perfect uitkomen!

Smakelijk 🙂

Pitabroodjes: De echte Griekse pita, heerlijk fluffy

Pitabroodjes: De echte Griekse pita

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Rusttijd:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 6 pitabroodjes

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 1 el zout
  • 1 el suiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 150 ml water

Instructies

  • Mix alle droge ingrediënten in een mengkom en giet er langzaam de natte ingrediënten bij. Mix met de standmixer (of kneed met de hand) in ongeveer 10 minuutjes tot een mooi soepel deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat in de mengkom ongeveer een uurtje rijzen totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol ze op een met bloem bebloemd aanrechtblad uit tot mooie platte rondjes. Prik de bovenkant lichtjes in met een vork. Bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie ongeveer 2 minuten op de ene kant, draai ze om en bak nog zo'n minuutje op de andere kant. Doe dit totdat je alle pita's hebt gebakken, voeg telkens wat nieuwe olijfolie toe. Houd ze warm onder een theedoek.

Notities

Lekker met zelfgemaakte souvlaki, shoarma of gyros!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling