Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes

Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes

Sinds ik in Griekenland de echte heerlijke zachte pita’s heb gegeten, kun je mij echt niet meer gelukkig maken met die harde droge broodjes die je hier in Nederland krijgt. Echt, het verschil kan niet groter zijn! De Griekse pita’s zijn zo heerlijk zacht en fluffy, dat het eten van een pita gyros (of pita souvlaki) echt naar een next level wordt getild. En nu ik dus ontdekt heb dat je deze heerlijke zachte Griekse pitabroodjes zo makkelijk zelf kunt maken, denk ik ook niet dat ik ooit nog die harde pita’s uit de supermarkt ga eten. Want man, wat is dit lekker zeg!

En het is niet zo heel moeilijk. Je moet alleen even wat geduld hebben voor het laten rijzen van het deeg, dat kost je namelijk zeker wel een uurtje. Het rollen en bakken van de pita’s is vervolgens zo gedaan. En heb je er te veel, dan kun je ze prima een dagje (in de koelkast, afgedekt) bewaren. Ik warmde ze de volgende dag een minuutje op in de magnetron en ze waren weer superzacht en lekker! Eventueel kun je de pita’s ook goed ingepakt invriezen – opwarmen in de magnetron en/of even opbakken in de pan.

Zelf heb ik eigenlijk alle ingrediënten voor het deeg standaard in huis, dus heb je dat ook, dan kun je er direct mee aan de slag! Fijn om het deeg even tussendoor te maken, daarna moet het toch nog een uurtje rijzen. Hoef je ze voor het eten alleen nog maar even uit te rollen en te bakken! En dat tilt je maaltijd écht naar het volgende niveau, zó lekker!

Smakelijk 🙂

Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes
Pin recept Delen op Facebook
4.75 van 12 stemmen

Pitabroodjes: De echte Griekse pita

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Rusttijd:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 6 pitabroodjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 380 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml melk lauwwarm
  • 150 ml water lauwwarm
  • 1 el zout

Instructies

  • Mix alle droge ingrediënten (behalve het zout) in een mengkom en giet er langzaam de natte ingrediënten bij. Mix met de standmixer (of kneed met de hand) in ongeveer 10 minuutjes tot een mooi soepel deeg.
  • Voeg het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten. Dek af met een vochtige theedoek en laat in de mengkom ongeveer een uurtje rijzen totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol ze op een met bloem bebloemd aanrechtblad uit tot mooie platte rondjes. Dek de rest af onder folie of een theedoek wanneer je een bolletje deeg uitrolt. Prik de bovenkant van het uitgerolde deeg lichtjes in met een vork.
  • Bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie ongeveer 2 minuten op de ene kant, draai ze om en bak nog zo'n minuutje op de andere kant. Doe dit totdat je alle pita's hebt gebakken, voeg telkens wat nieuwe olijfolie toe. Houd ze warm onder een theedoek.

Notities

Lekker met zelfgemaakte souvlaki, shoarma of gyros!

13 thoughts on “Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling