Griekse pita: De echte Griekse pitabroodjes

Sinds ik in Griekenland de echte heerlijke zachte pita’s heb gegeten, kun je mij echt niet meer gelukkig maken met die harde droge broodjes die je hier in Nederland krijgt. Echt, het verschil kan niet groter zijn! De Griekse pita’s zijn zo heerlijk zacht en fluffy, dat het eten van een pita gyros (of pita souvlaki) echt naar een next level wordt getild. En nu ik dus ontdekt heb dat je deze heerlijke zachte Griekse pitabroodjes zo makkelijk zelf kunt maken, denk ik ook niet dat ik ooit nog die harde pita’s uit de supermarkt ga eten. Want man, wat is dit lekker zeg!
En het is niet zo heel moeilijk. Je moet alleen even wat geduld hebben voor het laten rijzen van het deeg, dat kost je namelijk zeker wel een uurtje. Het rollen en bakken van de pita’s is vervolgens zo gedaan. En heb je er te veel, dan kun je ze prima een dagje (buiten de koelkast, afgedekt) bewaren. Ik warmde ze de volgende dag een minuutje op in de magnetron en ze waren weer superzacht en lekker!
Zelf heb ik eigenlijk al deze producten standaard in huis, dus heb je dat ook, dan kun je er direct mee aan de slag! Fijn om het deeg even tussendoor te maken, daarna moet het toch nog een uurtje rijzen. Hoef je ze voor het eten alleen nog maar even uit te rollen en te bakken! En dat tilt je maaltijd écht naar het volgende niveau, zó lekker!
Smakelijk 🙂

Pitabroodjes: De echte Griekse pita
Ingrediënten
- 380 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- 1 el suiker
- 1 el olijfolie
- 100 ml melk lauwwarm
- 150 ml water lauwwarm
- 1 el zout
Instructies
- Mix alle droge ingrediënten (behalve het zout) in een mengkom en giet er langzaam de natte ingrediënten bij. Mix met de standmixer (of kneed met de hand) in ongeveer 10 minuutjes tot een mooi soepel deeg. Voeg het zout toe en kneed nog zo'n 2 tot 3 minuten. Dek af met een vochtige theedoek en laat in de mengkom ongeveer een uurtje rijzen totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 8 bolletjes en rol ze op een met bloem bebloemd aanrechtblad uit tot mooie platte rondjes. Dek de rest af onder folie of een theedoek wanneer je een bolletje deeg uitrolt. Prik de bovenkant van het uitgerolde deeg lichtjes in met een vork. Bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie ongeveer 2 minuten op de ene kant, draai ze om en bak nog zo'n minuutje op de andere kant. Doe dit totdat je alle pita's hebt gebakken, voeg telkens wat nieuwe olijfolie toe. Houd ze warm onder een theedoek.
Niet normaal niet normaal zo lekker gewoon zo als het hoort te smaken 1 hap was genoeg . De herinneringen uit Griekenland kaboem precies zoals het daar smaakte
Haha dat is dus precies het gevoel dat ik ook had 🤩 Fijn dat jij dat ook had! 😊
Ja al weer paar dagen terug maar ben nog steeds verbeestend van de smaak . Zo over de top vond ik deze . Ik heb hem als topper in m’n eigen kookboekje gestopt
Haha yes!! Daar doe ik het voor 😊
Hoi. Lekker recept, ik heb alleen je 1el zout vervangen voor 1tl zout. Maar verder heel simpel en lekker, precies zoals eten moet zijn.
Fijn dat je het lekker vond! 😊 En minder zout kan inderdaad altijd hè
Lekker recept. Heb hem alleen vegan gemaakt door havermelk te gebruiken:) zelfde verhouding smaakt top
Ja dat kan natuurlijk ook prima! Bedankt voor je reactie 🙂 Nu weet ik (en andere bezoekers) ook dat vegan met dezelfde verhoudingen dus ook werkt 😉 En natuurlijk heel fijn dat het lekker was!