Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig.
Mix de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het ijs is dan in volume nagenoeg verdubbeld.
Verwarm de helft van de slagroom met de monchou tot net niet aan de kook. Klop goed door met de garde. Draai dan het vuur laag.
Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
Laat het ijsmengsel op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Verkruimel de bastognekoeken in grove stukken. Verdeel ongeveer een derde van het ijs gelijkmatig over een diepvriesbak. Verdeel hier ook een derde van de vlaaikersen en bastognekruimels overheen.
Doe dit nog 2 keer totdat je van alles 3 lagen hebt. Houd evt. nog wat bastognekoeken over voor de garnering.